Nieuws Actueel

Innovaties wintersportgebieden 2014: Stoelverwarming in skilift

Rik Nizet 20 oktober 2014

De exploitanten van de skigebieden in de Alpen hebben voor het komend winterseizoen alles uit de kast gehaald om de snowboarder en skiër te plezieren, waaronder stoelverwarming in de skilift. Een overzicht van de nieuwste innovaties uit de Alpen.1. Skilift met stoelverwarming De 4-persoonsstoeltjeslift is de eerste verwarmde lift op de Hintertuxer Gletsjer. Bovendien is het pad van de Sommerbergalm naar de liften op de Tuxerjoch vervangen door een overdekte roltrap. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig toegang hebt tot de skiliften. In het skigebied Rastkogel, gelegen in Ski & Gletscherwelt Zillertal 3000, is naast de 6-persoonsstoeltjeslift Lämmerbichl ook de Wanglspitz- en de Horbergjochlift uitgerust met stoelverwarming.2. 140 meter verlichte skitunnelWintersporters kunnen nu ook de freeride-piste nemen. De variant Wiesejaggl wordt door de ca. 140 m lange verlichte skitunnel verbonden. Door een 12 m brede skibrug kunt u de gletsjerstraat gemakkelijk oversteken. De nieuwe zwarte piste (nr. 6) begint bij het bergstation van de Karlesjochbahn en is in totaal 2,2 km lang. De piste eindigt bij het dalstation van de stoeltjeslift Ochsenalm ll.

3. IJsgrot Stubaier Gletsjer Op de Stubaier Gletsjer is een nieuwe attractie, die geschikt is voor de hele familie. Bij het bergstation Eisgrat, ongeveer 30 m lager dan de piste, ligt de nieuw gecreëerde ijsgrot waarin bezoekers alle ins en outs over de gletsjer kunnen ervaren. Bovendien kunnen gezinnen genieten van de nieuwe fun-helling. Op het nieuwe, 1000 m lange parcours kunnen kinderen op spelende wijze afdalen terwijl ze door de mascottes Mini B. en B.BIG worden aangemoedigd.

4. Nieuwtjes uit Skiwelt Wilder Kaiser-BrixentalIn Oostenrijks grootste aaneengesloten skigebied wordt de Aualm-lift komend seizoen geopend, een absoluut hoogtepunt in Scheffau. De oude 4-persoonsstoeltjeslift was een van de meest gebruikte liften in het skigebied en deze is nu vervangen door een grote lift. Door deze nieuwe lift zijn wachttijden verledentijd. 10 miljoen euro heeft de bouw van de lift gekost. De lift heeft een lopende instapband, stoelverwarming en een kindvriendelijke sluitingsbeugel. Verder is het kinderland in Söll uitgebreid met een oefenlift voor de kleinste skiërs en in Brixen is er een nieuwe rode piste van 1,2 km lang met een kunstsneeuwsysteem. De piste loopt vanaf het dalstation van de Holzalmlift (1.440 m) richting gasthof Nieding (1.215 m). Bovendien is het panoramarestaurant “Bergkaiser” in Ellmau-Going omgebouwd tot een modern bedieningsrestaurant met 200 zitplaatsen.

5. Nieuwe gondel JakobshornIn Davos-Klosters wordt momenteel aan een groot project gewerkt. Het eerste deel van de Jakobshornlift wordt door een nieuwe, grotere lift vervangen. Alleen het dalstation van de lift stelt al een gigantische bouw voor. Het project heeft in totaal CHF 23 miljoen gekost. De capaciteit van de lift, is in vergelijking met de oude lift verdubbeld. De lift overbrugt een afstand van 1.035 m voordat hij aankomt bij het tevens vernieuwde bergstation.

6. 3-S-lift in IschglDe oude lift die wintersporters in het skigebied moest brengen, kon niet meer voldoen aan de capaciteit. Deze is daarom vervangen door een nieuwe grotere lift, namelijk de 3-S-lift. Ischgl is met de nieuwe lift recordhouder! De nieuwe Pardatschgratlift overbrugt een afstand van 1.251 m, de grootste afstand die een 3-S-lift overbrugt. De oude lift is nu totaal vervangen door de nieuwe lift, die u zonder middenstation in een keer boven op de berg brengt.

7. Panoramalift MontafonDe nieuwe “Panorama-Bahn” in Silvretta Montafon brengt u van Kapell naar de Grasjoch (2.400 m) alsmede op de Hochjoch-Totale. De 8-persoonsgondel is met 2.370 m de langste en tevens de snelste lift. De gondel heeft voor de grote afstand maar 8 minuten nodig. Bij het bergstation heeft u een 360°-graden-uitzicht over ongeveer 200 bergtoppen. De totale investering voor het project bedroeg ongeveer 12,5 miljoen Euro.

8. Nieuwe verbinding HochpustertalVanaf komende winter worden de pistes van de Sextner Dolomieten, van Vierschach bis Sexten naadloos met elkaar verbonden. De tot voorheen gescheiden gebieden Helm en Rotwand zijn door de bouw van twee nieuwe gondels (“Drei-Zinnen“ en “Stiergarten”) nu met elkaar verbonden. Het dalstation ligt direct naast de al bestaande “Signaue”-lift. Hier zijn beide gebouwen met elkaar verbonden door een voetgangersbrug. De tevens nieuwe “Stiergarten”-lift bevindt zich aan de Sexten-Helm-piste. Beide liften hebben hun bergstation op de “Stiergarten” (2.092 m). Door de twee nieuwe liften ontstaat er 5 km extra piste.

9. Rosim-lift in Sulden am OrtlerMet de bouw van de nieuwe Rosim-lift biedt Sulden nog meer mogelijkheden. De 10-persoonsgondel brengt u in het skigebied Kanzel, waar naast het bergrestaurant Kanzel ook het kinderland Cevedale nieuw is. De panoramapiste die nu ook te bereiken is, is 2,5 km lang en overbrugt 550 hoogtemeters. De uitbouw en het samenbrengen van de pistes moet ertoe bijdragen Sulden autovrij te maken.

10. Kammerkörlift in Waidring/SteinplatteIn Tiroler Skidorf Waidring, in het skigebied Steiplatte heeft de oude 3-persoonslift uit de jaren ’80 plaatsgemaakt voor een moderne 6-persoonslift met onder andere stoelverwarming. Het nieuwe dalstation is noordelijk gelegen in de richting van Schwarzlofer op ca. 1.250 m hoogte. Het bergstation van de nieuwe lift ligt op ongeveer 1.660 m.

11. Nieuwe liften in Les Trois ValléesIn Les Trois Vallées, het mega skigebied van Frankrijk, is ook niet stil gezeten. In Val Thorens zijn de 4-persoonsstoeltjesliften “Plan de l’Eau” en “Portette” vervangen door een 6-persoonslift. Ook in Courchevel zijn er nieuwe liften gebouwd, namelijk: “La Forêt” en de “Aiguille du Fruit”. Bovendien is hier de nieuwe freestyle piste “Liberty Ride” gelegen, een 1,3 km lange piste die niet geprepareerd is.

12. Fun-competitie in het ÖtztalIn Sölden zijn vanaf nu alle skiërs en snowboarders uitgedaagd om mee te doen aan de “Adrenalin Cup 2014/15”. Bij tien verschillende onderdelen kunnen punten verzameld worden. Iedereen kan meedoen met bijvoorbeeld: een reuzenslalom, een fotosafari, een buckelpiste, een rustige winterwandeling of een ware skisprong! Via de “AdrenalinPass”, die extra gekocht moet worden, kun je de punten sparen. Hoe meer onderdelen, hoe beter! Aan het einde van het seizoen zal er dan een winnaar volgen.

13. Nieuwe liften in Oostenrijk en SlowakijeVeel skigebieden vervangen hun oude en kleine liften voor grotere liften. De Wasserkar in Sölden is bijvoorbeeld omgebouwd tot 6-persoonslift. In Damüls, het sneeuwrijkste dorp ter wereld, is ook een nieuwe 6-persoonslift. In het Slowaakse Štrbské Pleso wordt ook gemoderniseerd. In het skigebied is de compleet nieuwe 6-persoonslift Interski in gebruik genomen. De lift loopt vanaf het dalstation tot het middenstation van de Furkota-lift (1.565 m).

Vooruitzichten 2015Grootse plannen zijn waar te nemen in het Pillerseetal. Volgens berichten uit de media willen de skigebieden Fieberbrunn en Skicircus Saalbach Hinterglemm zich met elkaar verbinden. Het project om de twee gebieden met elkaar te verbinden gaat gemoeid met een som van 18 miljoen euro. Daarvoor telt het gebied dan wel 240 pistekilometers en 66 liften! Als alle partijen het met elkaar eens kunnen worden, kan het startschot voor de bouw in de zomer van 2015 gegeven worden. Dat zou betekenen dat de verbinding dan in december 2015 gereed is. En dat is nog niet alles! Het Skicircus heeft ook plannen om zich in 2016/17 te verbinden met Zell am See Kaprun, wordt vervolgd.