Nieuws Actueel

Inspectie: Nederlandse scholier niet gemotiveerd om te leren

Van onze redactie 15 april 2015

Image 3758000

Op vrijwel alle onderwijsniveau’s doen leerlingen en studenten korter over hun studie dan enkele jaren geleden. Zo is het aantal zittenblijvers op de basisschool gedaald van 18 procent in 2011 naar 16 procent in 2013.

Mbo Ook het in mbo gaan er meer diploma’s over de toonbank (79 procent nu tegenover 72 procent 4 jaar geleden) en op de universiteit vallen minder studenten uit en studeren ze ook korter.

Maar terwijl er vroeger een havo-leerling nog wel eens via het vwo op de universiteit terecht kwam, gebeurt dit stapelen van opleidingen nu minder. De jongeren komen dan ook bij een wisseling van schoolsoort steeds vaker een vorm van selectie tegen.

Gemengd advies Basisscholen geven minder vaak een gemengd advies (bijvoorbeeld havo/vwo), waardoor een latere stap naar een vwo-klas moeilijker wordt. Vmbo-leerlingen weten nog wel hun weg te vinden naar de havo, maar het aantal vwo-diploma’s neemt af. "Dit roept de vraag op of leerlingen en studenten met meer capaciteiten nog voldoende kansen krijgen", stelt de Onderwijsinspectie.