Nieuws Actueel

Internationale rampenoefening in Twente

Van onze redactie 28 maart 2015

Image 4829472

In totaal doen 100 hulpverleners mee van crisisteams uit 10 landen en zijn zo’n 150 figuranten in touw. Het ‘rampgebied’ is hermetisch afgesloten door Nederlandse militairen. De oefening wordt in opdracht van de Europese Commissie georganiseerd door de organisatie Falck, in samenwerking met de Veiligheidsregio Twente.

Crisisteams Vrijdag zijn in allerijl crisisteams uit Finland, Kroatie, Estland en Zweden afgereisd naar het door de aardbeving ‘getroffen’ terrein op de voormalige vliegbasis. Ze krijgen assistentie van experts uit nog eens 7 Europese landen. “Ze zijn allemaal goed getraind, maar moeten bij zo’n ramp wel goed leren samenwerken, dezelfde taal spreken en dezelfde protocollen hanteren”, aldus Jens Poulmadsen van Falck. De Deen bestempelt de faciliteiten op Twente Safety Campus ‘als een van de beste van Europa’.

Brandweer Twente Van de internationale oefening in Twente kunnen de regionale hulpdiensten veel leren, zegt Stephan Wevers van de brandweer Twente. “We krijgen de mogelijkheid in de keuken de kijken van specialisten uit veel landen.”