Nieuws Actueel

Interne kritiek op ZZP-plan Heerts

Rik Nizet 10 juni 2015

Fnv kritiek zzp plan meeting middelgroot

Binnen de FNV is onenigheid ontstaan over het standpunt van voorzitter Ton Heerts over het afschaffen van sociale steun voor ZZP'ers. Bijna twee derde van de achterban is het daarmee oneens, meldt het Financieele Dagblad woensdag. Voorzitter Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen spreekt in de krant van een 'lelijke uitglijder'. Volgens hem heeft de bond in een recente belastingnota zelfs nog gepleit voor behoud van fiscale voordelen voor ondernemers.

Fel tegenstanderFNV-voorman Ton Heerts is fel tegenstander van sociale voorzieningen voor ZZP'ers. Heerts wil geen verdere hervormingen, zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad. Hij denkt dat het "sociale stelsel wordt vernietigd'' als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. "Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben.''

Rechtse luiWerkgeverskoepel AWVN wil dat het sociale stelsel op de schop gaat ten gunste van zelfstandigen. Heerts: "Dit klinkt sympathiek, maar het is ingestoken door rechtse lui en werkgevers die geen premies meer willen betalen en alle risico’s op werknemers willen afschuiven.'' D66, PvdA, CDA en GroenLinks zien wel iets in het gelijktrekken van zzp'ers en mensen met een vast contract.

Vervaging"Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal ZZP’ers in Nederland." Werkgevers sparen kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Die kunnen zo goedkoop werken, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen. Heerts wil dat het belastingvoordeel wordt afgeschaft ,,want dat wordt betaald door de belastingbetaler.''

Hogere uurprijsVolgens de vakbondsman moeten zelfstandigen een hogere uurprijs vragen, als ze geen gebruik meer kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor werkgevers. "Ik ben helemaal niet tegen échte zelfstandigen, ik verzet mij wel sterk tegen gedwongen ZZP’ers, zoals de pakketbezorgers bij PostNL."