Nieuws Actueel

Internet of Things: Of er een grens aan de mogelijkheden zit? Ik denk het niet

Rik Nizet 26 oktober 2015

Internet of things miele middelgroot

Een bericht op je smartphone als de wasmachine klaar is. Rookmelders die automatisch een melding geven aan de brandweer als het huis vol rook staat, of auto's die automatisch vaart minderen als verderop een ongeluk is gebeurd. Het is een kleine greep uit de mogelijkheden van het zogeheten Internet of Things (IoT), dat deze dagen volop in de belangstelling staat op de techbeurs IFA in Berlijn.

Volgens kenners wordt de consumentenelektronica de komende jaren volledig gedomineerd door de trend van apparaten die met elkaar in contact staan en communiceren. In Berlijn staan de stands van techreuzen als Philips, Samsung en Siemens vol met 'connected' apparaten, maar ook de kleinere technologiebedrijven delen hun expertise en enthousiasme.

"Of er een grens aan de mogelijkheden zit? Ik denk het niet", zo menen ze bij softwarebedrijf Infotip. "Het wordt alleen maar meer."

VeiligheidTegelijkertijd wordt onderkend dat betrouwbaarheid en veiligheid nog een probleem vormen. Zo is Infotip circa 50 procent van de ontwikkelingskosten kwijt aan het beveiligen van software. ,,Dat is wat nu ook nog wel een rem zet op het enthousiasme bij consumenten. De angst dat je apparaten gehackt worden."

Ook bij Samsung erkennen ze dat het moeilijk is het vertrouwen van consumenten te winnen. "Het zijn natuurlijk de zaken die misgaan die dominant in het nieuws komen", zei een woordvoerder van het Koreaanse bedrijf.

BeveiligingslekOnlangs nog werd een beveiligingslek gevonden bij auto's en ook babyfoons bleken eenvoudig te kraken. En er zijn meer voorbeelden waar de betrouwbaarheid van de verbonden apparaten het liet afweten.

Onderzoeksbureau Telecompaper verwacht binnen vier weken de resultaten van een eerste onderzoek naar de frequenties waarmee IoT-apparaten met elkaar zijn verbonden te presenteren. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ik via mijn smartphone de verwarming hoger zet, maar dat daardoor bij de buren de garagedeur opengaat", verduidelijkte het bureau.

Groot en groeiendeOndertussen genieten de IFA-bezoekers van de mogelijkheden van 'connected' apparaten. Een wollig digitaal vriendje dat kinderen leert hoe de tanden te poetsen. Of het aanpassen van de hoogte van een keukenblad, via stemsturing. "Het IoT is groot, en groeiende", zo is de algehele overtuiging.