Nieuws Actueel

Internetfondsen in trek

Rik Nizet 12 mei 2014

De aandelenbeurzen in New York boekten maandag flinke winsten, onder aanvoering van internetbedrijven en kleine fondsen. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 tikten nieuwe recordstanden aan.

De Dow koerste een uur voor het slot 0,7 procent hoger op 16.692 punten. De S&P 500 steeg 0,9 procent tot 1895 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 4143 punten.

Volgens handelaren hebben beleggers meer vertrouwen gekregen in de ontwikkeling van de economie. ,,De gerapporteerde winsten in de afgelopen weken waren over het algemeen hoger dan verwacht, terwijl de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie steeds rooskleuriger worden'', aldus een van hen.

Ongeveer 76 procent van de 453 bedrijven in de S&P 500 heeft de gemiddelde analistenverwachting voor de nettowinst overtroffen. 53 procent haalde een hoger dan verwachte omzet.

Wereldeconomie"De wereldeconomie trekt aan, centrale banken voeren een gematigder beleid en veel bedrijven zijn weer op overnamepad. Ik zie geen obstakels voor een verdere stijging van de aandelenbeurzen'', zei een andere handelaar.

Salesforce.comIn de Dow Jones Internet Index stonden 40 van de 41 fondsen op winst. Salesforce.com en TripAdvisor behoorden tot de uitblinkers met winsten van meer dan 6 procent. Aanbieder van internettelevisie Netflix, dat in de afgelopen weken 31 procent aan beurswaarde zag verdampen, kreeg er 4,6 procent bij.

TwitterOok Twitter, Facebook en Yahoo stonden in de belangstelling. Twitter leed vorige week een koersverlies van 18 procent, maar behoorde maandag met een plus van 6,2 procent tot de sterkste stijger. Facebook was met een winst van 4 procent hard op weg om het verlies van 5,3 procent goed te maken en de zoekmachine Yahoo kreeg er 1,7 procent bij na vorige week 8,4 procent te zijn gekelderd.

21st Century Fox, van mediatycoon Rupert Murdoch, steeg 2,7 procent. Het Britse BSkyB, waarin Fox een belang van 39 procent heeft, maakte bekend dat het de betaalzenders van Fox in Italië en Duitsland wil overnemen. Volgens ingewijden is daar ongeveer 10 miljard euro mee gemoeid.