Nieuws Actueel

Internetondernemer uit Eibergen leidt honderden webadressen voor boekingen

Van onze redactie 30 juni 2015

Eigbergen on Grooters Annina Romita

Voor Eibergenaar Ton Grooters is het proces van het zoeken en (ver)huren van vakantieverblijven in zestien jaar tijd werk geworden waar inmiddels het hele gezin aan meehelpt. "En dan te bedenken dat ik destijds voornamelijk actief was als drukker", zegt Grooters. "Het verhuren van de boerderij was bijzaak. En in eerste instantie het beginnen van de eerste websites ook. Nu ben ik blij dat ik aan een alternatieve tak van sport ben begonnen. De drukkerij was niet vol te houden geweest."

Simultaanspel Als Ton Grooters rondleidt in zijn bedrijf dan kan dat meekijkend op enkele beeldschermen. Die staan weliswaar in de voormalige keuken en woonkamer van zijn ouderlijke boerderij, maar het verhuren van de eigen accommodatie is niet meer de voornaamste business. Grooters is als een schaker die nu vooral leeft voor het simultaanspel.

Vijf slaapkamers Hij begon in 1999 met het verhuren van de eigen boerderij. Kort na de millenniumwisseling verdiepte hij zich in het fenomeen verhuur via internet. "In eerste instantie hadden we hier op de boerderij plek voor tien personen. Toen mijn vader zijn slaapkamer opgaf konden we tot twaalf mensen gaan. Ik ontdekte dat de kracht van de vakantieboerderij ligt in de capaciteit boven die van accommodaties op bungalowparken. Op kleinere schaal doe je nauwelijks mee met grote parken. Maar met twaalf plekken of tot en met vijf slaapkamers bied je iets dat interessant is voor groepen of families."

DomeinnaamGrooters kocht de domeinnaam vakantieboerderij.nl van de Nijmeegse bedenker. Hij realiseerde zich dat wat hij voor de Eibergse boerderij opzette ook voor andere accommodaties toepasbaar was. "Omgerekend heb ik die man in Nijmegen een koe betaald voor die domeinnaam. Maar ik ben er nog blij mee."

Groot aanbod Grooters kocht nog enkele domeinnamen, zoals Groepsaccommodatie.nl en Vakantieadressen.nl. Zelf bedacht hij daar honderden varianten op. Per provincie, streek, plaats. Ook sites als Nederlandbungalows.nl of Luxegroepsaccommodaties.nl leiden naar Grooters IT-toepassingen achter de sites om te zoeken naar vakantieverblijven. Zelfs wie begint met het intikken van '8 slaapkamers' in het zoekvenster van zijn internetbrowser ontdekt dat er een sitenaam met '.nl' erachter van gemaakt is die uitkomt bij Vakantieadressen.nl. Kortom, veel adressen die uiteindelijk naar een beperkt aantal sites leiden. "Je moet eerst een groot aanbod hebben. Daarna is het de truc om gevonden te worden."

Foto: Annina Romita