Nieuws Actueel

Interview: ondernemer Annemieke Koster (26) heeft plan om eigen textielfabriek te openen

Van onze redactie 22 juli 2015

Annemieke Koster Emiel Muijderman 2

Wat is je grootste verleiding?,,Als ik op reis ben, koop ik graag stoffen. Ik maak veel kleding zelf, en vind het mooi om een bijzondere herinnering te hebben aan de stoffen die ik daarvoor gebruik. En eigenlijk telt dat natuurlijk ook als vergelijkend warenonderzoek voor mijn textielfabriek. Wat ik aan stoffen uitgeef verschilt enorm, soms vind je voor een tientje per meter een mooie stof, maar als ik een winterjas van echte wol maak kan het oplopen tot 50 à 60 euro per meter."

Hoe is het om je baan op te zeggen en het diepe in te springen?,,Toen ik ontslag nam om fulltime aan de slag te kunnen met het opzetten van een textielfabriek zeiden veel mensen tegen me: 'Ik zou willen dat dat voor mij ook een optie was'. Natuurlijk maak je de stap om je baan op te zeggen net wat makkelijker als je geen koophuis en kinderen hebt, toch was het ook voor mij geen makkelijke beslissing. Ik had een goede baan bij een leuk bedrijf. Maar ik wist dat ik er spijt van zou krijgen als ik nooit eens écht zou hebben geprobeerd van een wild idee een duurzame, gezonde onderneming te maken. Tot nu toe heb ik geen spijt van mijn keuze, er zijn sindsdien geweldige kansen op mijn pad gekomen."

Koop je wel eens tweedehands?,,Ik koop weleens tweedehands, mijn auto bijvoorbeeld. Voor ongeveer 1000 euro kon ik een mooi exemplaar op de kop tikken dat nog niet veel kilometers gemaakt had. En als ik een nieuwe koelkast of wasmachine nodig heb, kijk ik ook altijd eerst op Marktplaats of er iets bij zit."

Waar spaar je voor?,,Op dit moment spaar ik voor de financiering voor productie van de eerste lading textiel. Er zal flink moeten worden geïnvesteerd in het leasen en/of aanschaffen van machines, de garens en de kosten voor het ontwikkelen van een productielijn. Ik ben hard op zoek naar investeerders voor mijn bedrijf, en probeer zelf ook zoveel mogelijk bij te dragen aan de financiering."

Praat je met je vrienden over salaris en uitgaves?,,Nederlanders zijn naar mijn idee vrij behoudend als het gaat om het delen van informatie over hun inkomsten. Ik ben daar geen uitzondering in merk ik, zo heb ik bijvoorbeeld wel even getwijfeld of ik wel aan deze rubriek mee moest doen."

Maakt geld gelukkig?,,Ik denk dat het gaat om de juiste balans. Zowel een gebrek als een overschot aan geld kunnen ertoe bijdragen dat je niet gelukkig bent. Toen ik ontslag nam heb ik zo zuinig mogelijk geleefd van ongeveer 1000 euro per maand. Toen mijn spaargeld langzaam op raakte begon het toch wel heel erg te kriebelen, en was ik maar wat blij dat er een ontzettend leuke freelance klus op mijn pad kwam. Dat ik me niet meer zorgen hoefde te maken of ik de volgende maand nog wel rond zou komen zorgde ervoor dat ik als ondernemer creatiever en succesvoller werd."

Wanneer lag je voor het laatst wakker vanwege geldkwesties?,,Als ondernemer lig je af en toe natuurlijk wel wakker over zakelijke beslissingen met grote financiële gevolgen. Als ik merk dat ik me er écht veel zorgen over maak betekent dat vaak dat ik het niet moet doen. Ik probeer te luisteren naar dat onderbuikgevoel."

Waarmee verdiende je het meest en waarmee het minst?,,Samen met een vriendin heb ik een zomer lang een krantenwijk gehad waarin we huis-aan-huisbladen en folders verspreidden. We hadden de wijk helaas niet zo tactisch gekozen, want we verdienden 5 cent per bezorgde krant in een villawijk waar de huizen heel ver uit elkaar lagen. De meeste en meest constante inkomsten had ik tijdens de baan die ik later opzegde om te gaan ondernemen."

Wat geef je in de week uit aan boodschappen?,,Samen met mijn vriend geef ik ongeveer 100 euro per week uit aan boodschappen. Dat is inclusief wasmiddel, toiletartikelen, uit eten gaan en benzine voor de auto."

Zijn de boodschappen ook duurzaam?,,Die benzine is helaas niet zo duurzaam, daarom probeer ik zoveel mogelijk met de trein te reizen. We eten niet zoveel vlees, en als we dat kopen, is het biologisch vlees. Ook probeer ik als ik er tijd voor heb zoveel mogelijk bij lokale ondernemers te kopen. Dus groente bij de boer of uit eigen tuin en vlees van de slager et cetera. We hebben twee kippen in de tuin lopen, dus onze eieren zijn al biologisch en duurzaam."

Foto: Emiel Muijderman