Nieuws Actueel

Inval bij Uber Amsterdam

Rik Nizet 26 maart 2015

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn donderdagochtend bij de internettaxidienst Uber binnengevallen. Zij willen daar inzage hebben in en afschriften vorderen van de totale administratie van Uber in het kader van de dienst UberPOP, zei een woordvoerster van de inspectiedienst.

"Wij willen een beeld krijgen van de totale omvang van illegale taxichauffeurs van UberPOP. De taxidienst stoppen. De chauffeurs rijden nog steeds door, ondanks de dwangsom die eind vorig jaar is opgelegd", aldus de zegsvrouw.

In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten van UberPop verboden. De dienst is een doorn in het oog van officiële chauffeurs, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Voor Uberpop pikken particuliere rijders met hun eigen auto passagiers op via een app. Deze ritten zijn veel goedkoper dan reguliere taxiritten.

WaarschuwingIn een reactie zegt Uber dat de inval een poging is concurrentie- en privacygevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen. "Dit is een waarschuwing aan internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig zijn'', aldus de taxidienst.

Uber zegt duizenden banen in Nederland te creëren en daarmee de Nederlandse economie te versterken. "Wij hopen dat de overheid die voordelen ook ziet en innovatie omarmt in plaats van gevestigde belangen te beschermen die de keuzes van reizigers en bestuurders beperken.''