Nieuws Actueel

Investeringen groeien dankzij vrachtauto's en woningen

Caroline Spilt 19 maart 2015

Vrachtwagen transport groot

Nederlandse bedrijven hebben in januari 5,1 procent meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Met de groei herstelden de investeringen na twee achtereenvolgende maanden van krimp.

In november en december krompen de investeringen met 0,9 en 2,8 procent. De toename in januari was vooral te danken aan hogere investeringen in wegvervoer, zoals vrachtwagens, en woningen. Ook is meer geïnvesteerd in machines en telecommunicatie. Volgens het CBS zijn de vooruitzichten voor de investeringen deze maand verder verbeterd. Dit komt onder meer door de verdere groei van de export en de sterke verbetering van het consumentenvertrouwen.

Stijging In januari 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,1 procent groter dan in januari 2014. Deze stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in wegvervoer en woningen. In januari 2014 waren de investeringen in dit soort vervoersmiddelen juist laag. Dat viel samen met het van kracht worden van Europese emissienormen in januari 2014. Ook is in januari 2015 meer in nieuwe personenauto’s geïnvesteerd. Verder lagen de investeringen in woningen en in infrastructuur hoger dan in januari 2014. Ook is meer geïnvesteerd in machines en telecommunicatie.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Januari 2015 heeft een werkdag minder dan januari 2014.

InvesteringsradarVolgens de Investeringsradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de investeringen in maart beter dan in februari. Zo was de groei van de export aanzienlijk groter dan een maand eerder. Ook het consumentenvertrouwen verbeterde sterk. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.