Nieuws Actueel

Investeringen in de lift

Jeroen Jansen 25 april 2014

Ondernemers in de industrie verwachten dit jaar 9 procent meer te gaan investeren, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

OpstekerAls die verwachting uitkomt, is dat een opsteker voor de Nederlandse economie. Vorig jaar daalden de investeringen van industriële ondernemers nog met 2,5 procent ten opzichte van 2012 tot in totaal 7,2 miljard euro.

Grote verschillenDe investeringsverwachtingen voor 2014 verschillen nogal per bedrijfstak, blijkt uit de meting van het CBS. De grootste stijging in de investeringen wordt verwacht in de voedings- en genotmiddelenindustrie, metaal-elektro industrie en bij de raffinaderijen en chemie. Deze bedrijfstakken zijn samen goed voor meer dan 85 procent van de industriële investeringen. Ondernemers in de overige industrie en de papier- en grafische industrie verwachten dit jaar minder te investeren.

2013Vorig jaar tekenden de raffinaderijen en chemie met een half miljard euro voor de grootste daling van de investeringen. De grootste stijging trad op in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In deze bedrijfstak werd vorig jaar 17 procent meer geïnvesteerd dan in 2012.