Nieuws Actueel

Invulling Technology Base een kwestie van geduld: 'Twente moet keuzes maken'

Van onze redactie 28 oktober 2015

Luchthaven

„Zo werkt het in deze wereld vol concurrentie niet”, zei Aad Veenman, voorzitter van het zogeheten Topteam. Dat team moet de geplande ontwikkelingen op het gebied van innovatieve materialen en maakindustrie op het voormalige vliegveldterrein vorm en inhoud geven.Veenman gaf dinsdagavond in het stadhuis van Enschede een voortgangspresentatie over de werkzaamheden. Hij deed dat samen met Hilde Blank van het Kwaliteitsteam, dat waakt over de visuele invulling van het gebied.

InteresseDe inspanningen van een paar maanden hebben dus nog niet tot concrete interesse van bedrijven geleid, „al is er beslist belangstelling om in Twente iets met die materialen te gaan doen. We zijn in gesprek met meerdere partijen en verwachten daar in het voorjaar van 2016, over een maand of vijf, iets tastbaars over te kunnen melden”, aldus Veenman.

LuchtvaartVooralsnog is Aeronextlife, een nieuwe onderneming die zich wil toeleggen op het recyclen van vliegtuigen, het enige bedrijf dat in Twente wil neerstrijken. Veenman: „Maar die contacten liepen al langer.”

InnovatieOm tot een succesvolle ontwikkeling van de Technology Base Twente te komen, adviseert het Topteam van Veenman om in te zetten op kansrijke innovatieve ontwikkelingen die in een concurrerende sector daadwerkelijk iets toevoegen. Het produceren van lichtgewichtmaterialen als composieten en het ontwikkelen van 3D-printing voor de metaalsector zouden dergelijke perspectiefrijke activiteiten kunnen zijn.

OnderscheidendVeenman: ,,Daarin zou Twente onderscheidend kunnen zijn. Wat we zeggen is dit: kijk naar de mogelijkheid van een proeffabriek waarin je die productie van lichtgewichtmaterialen zou kunnen beginnen. Dan kun je betrekkelijk snel opschalen als blijkt dat het inderdaad een ontwikkeling is die kansen biedt. Overal - denk aan sectoren als de luchtvaart en de auto-industrie - is een grote vraag naar lichtgewichtmateriaal. Maar we moeten hier niet gaan doen wat elders ook al wordt gedaan. Dan krijg je namelijk inderdaad het zoveelste bedrijventerrein waar geen behoefte aan is.”

Kennis delenVeenman bepleit daarnaast dat het Twentse bedrijfsleven het ontwikkelen en delen van kennis beter op orde krijgt. Daar is volgens de voorzitter van het Topteam nog wel een slag te maken. Bedrijven in de innovatieve sector komen elkaar vaak tegen in Twente, maar dan staat vaak het sociale aspect voorop. De ondernemers zouden ook meer naar de inhoud moeten kijken, zodat ze elkaar versterken en de kennis niet wegvloeit naar het buitenland.

TopteamZo’n half jaar is Veenman, voormalig NS-topman, nu aan het werk met het Topteam. Bij zijn aantreden dit voorjaar zei hij vooral tempo te willen maken en niet te willen verzanden in het schrijven van rapporten. Is hij daarin geslaagd? „Nou, mensen moeten niet verwachten dat je een Topteam aan het werk zet en vier maanden later zevenhonderd banen hebt. Wat ik bedoel is dat Twente keuzes moet maken.”