Nieuws Actueel

Inzage taksdeal met Starbucks geëist

Rik Nizet 3 februari 2015

De Tweede Kamer wil inzage in de afspraken tussen de Belastingdienst en de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Een ruime meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een verzoek daartoe van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is bereid de Kamer in sommige gevallen vertrouwelijk inzage te geven in afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar alle afspraken standaard doorsturen wil Wiebes niet.

AfsprakenDe Europese Commissie doet onderzoek naar de afspraken tussen Nederland en Starbucks. Volgens Brussel is er mogelijk sprake van verboden 'staatssteun'. De Commissie heeft de afspraken al opgeëist, maar de Kamer heeft er tot nog toe vergeefs naar gevraagd. Wiebes moet voor dinsdag laten weten of de Kamer nu ook inzage krijgt in de deal met Starbucks.

Een deel van de Kamer wil al langer meer weten over de bij oppositiepartijen omstreden belastingafspraken. Die zouden er toe leiden dat grote internationale bedrijven miljarden aan winsten door Nederland sluizen, maar er bijna geen belasting over betalen. Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken zorgen voor zekerheid over de belastinginkomsten.

Volgens Klaver worden de taksdeals door grote bedrijven gebruikt "om voor enorme bedragen aan belasting te kunnen ontwijken." Hij wil daarom kunnen controleren hoe de afspraken tussen Starbucks en de fiscus er uit zien.