Nieuws Actueel

Ipsum Energy: ‘Ieder elektrisch apparaat heeft soort 'vingerafdruk''

Van onze redactie 21 augustus 2015

Peter de Bie

Het verhaal van Ipsum klinkt bijna als een Harry Potter-tovertruc, maar dan voor techneuten. Op een dag zag Peter de Bie, destijds werkzaam bij Philips, dat een collega uit een stroom elektriciteit kon afleiden dat in een andere kamer er nog een computer aan stond. Ieder elektrisch apparaat heeft namelijk een soort 'vingerafdruk' die wordt achtergelaten in het stroomgebruik. Een fascinerende gedachte: je kunt dus in een elektriciteitskabel meten welke apparaten iemand in huis gebruikt. In de verbruikte stroom is te zien of het om de wasmachine, de oven of het broodrooster gaat. Niet aan de hoeveelheid stroom, maar aan die geheimzinnige 'vingerafdruk'.

EnergiebesparingDe Bie zag de mogelijkheden. Als je elektriciteitsverbruik van alle apparaten in huis real-time kunt meten, zonder dat je daarvoor op ieder apparaat een kastje hoeft te zetten, kun je met die gegevens heel makkelijk plannen maken voor energiebesparing. Dan kan de energieleverancier je 's avonds een appje sturen met de mededeling dat de computer nog aanstaat, of dat de afwasmachine klaar is en dus uitgezet kan worden. En naast dergelijke handigheidjes voor een gewoon huishouden zijn er nog talloze mogelijkheden voor bedrijven.

RekensysteemMaar om de 'vingerafdrukken' zichtbaar en dus bruikbaar te maken moest er een algoritme worden ontwikkeld. Dat is zeg maar een rekensysteem dat de kenmerken van de afdruk uit de stroom filtert. En daar zat een probleem. De Bie klopte aan bij diverse universiteiten, die allemaal zeiden dat dat onmogelijk was. Of die vele miljoenen vroegen om dat voor hem te onderzoeken. De Bie had eigenlijk niets in handen, behalve een rotsvast geloof dat zijn idee uitvoerbaar was. En uiteindelijk vond hij op de Universiteit Twente de mensen die dat voor hem wilden ontwikkelen.

SpaargeldUiteraard moest er geïnvesteerd worden. Aanvankelijk ging zijn eigen spaargeld daaraan op, plus dat van familie, vrienden en kennissen. Toen het Ei van Columbus gevonden was kwam er een private investeerder die een miljoen op tafel legde. En vervolgens kwam er de ondersteuning van Oost NV en Kennispark. Dat alles zorgde ervoor dat Ipsum inmiddels een bedrijf met negen medewerkers is, dat voor het eind van dit jaar groeit naar twintig, en dat het waarschijnlijk binnen enkele maanden een grote slag gaat slaan. Volgens De Bie is zowel het zeer hoge wetenschappelijke niveau van de UT als het uitstekende ondernemersklimaat in Twente doorslaggevend geweest voor het succes van zijn bedrijf.

Foto: Peter de Bie