Nieuws Actueel

Iran wil verlaging olieproductie OPEC

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858266

Volgens de Iraanse olieminister moet de OPEC zijn productieplafond met minstens 5 procent omlaag schroeven. In november besloot de OPEC de productie te handhaven, wat er mede toe leidde dat de olieprijzen hard omlaag gingen. Iran had toen al kritiek geuit op dat besluit, maar het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië is geenszins van plan toe te geven aan de wens van Iran.

Wereldwijde oliebehoefte Ook andere OPEC-leden zoals Venezuela, Libië en Algerije hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het uit 12 landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) liet woensdag weten dat de dagelijkse productie van de OPEC in maart met bijna 900.000 vaten is gestegen naar 31 miljoen vaten (van 159 liter). Dat is de sterkste stijging sinds juni 2011. Volgens het IEA zal de productie van de OPEC deze maand waarschijnlijk verder stijgen.

Toenemende vraag Het IEA meldde verder dat de wereldwijde olievraag dit jaar waarschijnlijk zal toenemen met 1,1 miljoen vaten tot gemiddeld 93,6 miljoen vaten per dag. Dat zijn 90.000 vaten per dag meer dan bij de voorspelling van het IEA vorige maand.