Nieuws Actueel

Iris Aveskamp is jongste GPR Gebouwexpert van Nederland

Van onze redactie 26 februari 2015

Met het certificaat van Aveskamp heeft TiMaX drie GPR Gebouwexperts in huis. In totaal mogen slechts 68 mensen in Nederland deze titel dragen. TiMaX is een bouwkundig facilitair bureau met 8 medewerkers en biedt ondersteuning aan architecten, ontwerpers, projectontwikkelaars en bouwkundige bedrijven.

GPR

Met GPR Gebouw wordt de duurzaamheid van bestaande bouw, maar ook van nieuwbouw en grootschalige renovatie van woning- en utiliteitsbouw gemeten. Energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde staan hierin centraal. ,,Door deze richtlijn toe te passen kunnen opdrachtgevers betere keuzes maken voor duurzame materiaalkeuze, toekomstbestendig bouwen en total costs of ownership”, zegt Aveskamp. ,,Om goed te kunnen adviseren over duurzaam bouwen, zitten wij graag in een vroeg stadium bij opdrachtgevers aan tafel. Zo kunnen in de ontwerpfase relatief kleine wijzigingen zonder hogere bouwkosten al zorgen voor een veel hogere GPR-score.”

Fiscaal voordeel

Daarnaast kunnen opdrachtgevers die een GPR-berekening toepassen, gebruik maken van de fiscaal aantrekkelijke regelingen Milieu Investerings Aftrek (MIA). Aveskamp: ,,Deze regelingen maken het nog eens extra aantrekkelijk om te investeren in duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld een gebouw waarin een opdrachtgever vier miljoen euro investeert. Met een GPR-berekening toont hij vervolgens aan dat er duurzaam wordt geïnvesteerd. Hij kan dus aanspraak maken op bovengenoemde regelingen. Dat kan een fiscaal voordeel opleveren van circa € 360.000.”

Foto: Iris Aveskamp van TiMaX.