Nieuws Actueel

Is kat echt schuldig aan het uitroeien van vogels?

Van onze redactie 18 april 2015

Image 4864337

Op natuurwebsite waarneming.nl kun je sinds oktober vorig jaar de vangsten van je kat registeren. Tot nu toe zijn er ruim 3.200 dode dieren ingevoerd in het systeem. De laatste week waren dat onder meer een koolmees in Oss, een meerkoet in Meppel en een kramsvogel in Heijningen.

De Groenen in Duitsland stelden deze week de vraag waarom er in voormalig Oost-Duitsland veel meer vogelsoorten voorkomen dan in West-Duitsland. Door intensieve landbouw en verstedelijking, was het antwoord van de Bondsregering.

Geen betrouwbaar onderzoek Maar ook de hongerige huiskat werd schuldig bevonden aan het uitsterven van vogelsoorten. Vogelkenners hebben daar hun twijfels bij. "Of de kat echt bijdraagt aan de teruggang van vogelsoorten is maar zeer de vraag", zegt Jan Schoppers van Sovon, dat onderzoek doet naar de vogelstand. "Er is eigenlijk geen betrouwbaar onderzoek gedaan naar wat een kat allemaal vangt."

Amerikaanse wetenschappers zeiden twee jaar geleden dat er in de Verenigde Staten elke jaar 2,4 miljard vogels worden verorberd door huiskatten. Brits onderzoek kwam tot 55 miljoen vogels in het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn enorme aantallen dode vogels, maar die aantallen zijn allemaal gebaseerd op schattingen.