Nieuws Actueel

ISIS Nijmegen: 'Het zijn de Nederlanders die er een probleem van maken'

Lotte Grimberg 20 november 2014

ANP 8125437isisisbeveiligingnijmegen

Hiep Hiep Hoera ISIS bestaat 10 jaar! Bestaat de Islamitische Staat al zo lang? Nee. Het is het Nijmeegs beveiligingsbedrijf ISIS dat onlangs een jubileumfeestje vierde. "Het is zo kortzichtig dat we altijd meteen vergeleken worden met de terreurbeweging", vertelt Bianca Duits, eigenaresse van beveiligingsbedrijf ISIS.

Blijft de naam 'beveiligingsbedrijf ISIS' bestaan?"Ik twijfel enorm over een mogelijke naamsverandering. De toestemming van justitie heb ik en binnenkort ga ik met de burgemeester van Nijmegen in gesprek. Eigenlijk is het heel kinderachtig dat ik de naam van mijn bedrijf mogelijk moet veranderen, omdat het Nederlandse volk er moeilijk over doet. De meeste Nederlanders bedenken niet dat de naam van mijn bedrijf beveiligingsbedrijf ISIS is en niet ISIS, daarnaast wordt de terreurgroep tegenwoordig IS genoemd."

De flauwe opmerkingen vliegen om je oren?"We krijgen enorm veel opmerkingen naar ons hoofd gegooid. Eentje daarvan was voor mij persoonlijk heel ingrijpend. De politie kreeg een melding binnen over terorristische borden bij een project in Nijmegen. Deze melding bleek betrekking te hebben op de borden van mijn bedrijf. De politie besloot de borden direct te verwijderen. Dit zonder mijn toestemming. Persoonlijk vond ik dit veel te ver gaan. Want als deze borden al als terorristisch worden opgevat, hoe worden mijn beveiligers dan gezien? Straks komen we op een punt dat mijn beveiligers tijdens hun werk niet meer veilig zijn. En als ik de veiligheid van mijn eigen personeel niet meer kan waarborgen, hoe moet ik dan de veiligheid van mijn klanten garanderen?"

Niemand durft jullie meer in te huren?"Op dit moment verlies ik gelukkig nog geen klanten door de naam van mijn beveilingsbedrijf. Er worden wel vaak vragen gesteld over de mogelijke maatregelen die ik neem. Als dit wel het geval wordt, onderneem ik gelijk stappen."