Nieuws Actueel

Italiaanse economie krimpt

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar. Dat meldde het Italiaanse statistiekbureau woensdag op basis van een eerste schatting.

Met de nieuwe krimp vertoont de op twee na grootste economie van de eurozone onverwacht opnieuw tekenen van een recessie. In de eerste 3 maanden van dit jaar ging de Italiaanse economie al met 0,1 procent achteruit. Voor het tweede kwartaal voorspelden economen in doorsnee een vooruitgang met 0,1 procent.

AchteruitDe economie van Italië gaat al sinds de tweede helft van 2011 bijna onafgebroken achteruit. Alleen in de laatste 3 maanden van vorig jaar werd een minieme groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal (0,1 procent) gerealiseerd. De laatste groei in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder dateert van het derde kwartaal van 2011.

Vorig kwartaal was de Italiaanse economie 0,3 procent kleiner dan een jaar eerder. Die eveneens onverwachte krimp volgde op een min van 0,4 procent in de eerste 3 maanden van 2014.

StijgingHet statistiekbureau had ook nog wat positief nieuws. In juni nam de productie in de Italiaanse industrie namelijk met bijna 1 procent toe ten opzichte van de voorgaande maand. Die stijging volgde op een afname met 1,2 procent in mei.