Nieuws Actueel

Italië weer overhoop met kredietbeoordelaars

Rik Nizet 5 oktober 2015

Italie vlag 335

Aanklagers in Italië bereiden een zaak voor tegen medewerkers van kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's (S&P). Die zouden in de crisisjaren 2011 en 2012 ten onrechte de rating van het land naar beneden hebben bijgesteld. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times zondag.

De zaak is een late toevoeging aan een aantal wereldwijde rechtszaken die lopen tegen kredietbeoordelaars voor hun rol in de financiële crisis. Het ongebruikelijke aan de zaak is dat individuele medewerkers, naast de agentschappen, worden beschuldigd. Verschillende medewerkers zijn ondertussen elders aan de slag gegaan.

JunkstatusSinds 2012 is de kredietbeoordeling van Italië verder omlaag gegaan tot één niveau boven de junkstatus. Het land kampt onder meer met een enorme schuldenlast. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor economische groei zwak.

De rol van de kredietbeoordelaars is niet onomstreden. Eerder meldde de Italiaanse rekenkamer dat de economische crisis in Italië mede is veroorzaakt door kredietbeoordelaars als S&P, doordat zij de kredietstatus van het land tijdens de schuldencrisis meerdere keren verlaagden. Hierdoor werd onder meer de Italiaanse regering onder zware druk aangezet tot een reeks noodmaatregelen.

Bedrijven als S&P, Moody's en Fitch kwamen eerder ook al onder vuur te liggen vanwege hun rol in de aanloop naar de financiële crisis. Met hun positieve oordelen over uiteindelijk zeer gevaarlijk gebleken hypotheekbeleggingen zouden zij een grote rol hebben gespeeld bij de crisis die de financiële sector in 2008 bijna de afgrond indreef.