Nieuws Actueel

'Ja, daar valt ook wel wat te winnen'

Van onze redactie 30 december 2014

Sportschool Die wijsheid heb ik niet van mijzelf – de weegschaal meed ik al die jaren immers angstvallig – maar is een van de schokkende uitkomsten van een 'vooronderzoek'. Knijpkracht, blaaskracht, bloeddruk, hartslag, spiermassa en... gewicht: instructeur Jordy Simon meet het allemaal bij mijn eerste stappen ooit in een sportschool. Jarenlang moest ik niets hebben van dat 'stompzinnige gedraaf zonder vooruit te komen' en 'spierballenvertoon van machoboys'.

Maar de tand des tijds – begin augustus Abraham de hand geschud – heeft ook bij mij fysiek sporen nagelaten. En jarenlang veel tennissen alleen, verbetert de conditie niet. Laat staan het gewicht. Dus wordt de knoop doorgehakt: samen met mijn lief ga ik 2 keer per week aan de slag in die vermaledijde sportschool. Nu ben ik weliswaar lichtelijk ontdaan door de bevindingen bij de entree, het gevoel voor (galgen)humor is nog op een alleszins redelijk peil. Bij elke nieuw verontrustend feit(je) mompel ik positief sarcastisch: ja, daar valt ook wel wat te winnen...

Buffelen Dan moet er wel gebuffeld worden. En dat gebeurt. Zelden of nooit op de loopband, dat apparaat kan nog steeds niet op mijn sympathie rekenen. Wél op de crosstrainer, de (lig)fiets en, al direct mijn lieveling, de roeier. Trouw volg ik het door Jordy Simon en collega Anton Berentzen uitgestippelde programma. Niet alleen cardio-, óók krachtoefeningen.

In totaal 3,5 uur per week. Ik sta zelf nog wel het meest versteld van de discipline die ik aan de dag leg. Waar mijn partner in crime nog wel eens voortijdig zwicht voor de gigantische aantrekkingskracht van die verrukkelijke latte macchiato in de kantine van Bent Sports in Zevenaar, trap, duw en trek ik voort tot het bittere einde.

Leuk? Sterker, ik begin het nog leuk te vinden ook. Als ik na de 1e paar weken beulswerk op een zondag de tennishal verlaat en richting parkeerplaats wandel, betrap ik mijzelf op de nooit voor mogelijk gehouden, zelfs wat griezelige, gedachte: was het maar vast donderdag, dan mag ik weer...

Alles leuk en aardig, maar sorteert al dat geploeter, op zijn minst een beetje, effect? Na iets meer dan 1,5 maand worden we weer langs de meetlat gelegd. Afgevallen? Nee, een paar ons aangekomen zelfs. "Maar", zo zegt de instructeur geruststellend, "een substantieel deel van die toename is spiermassa, een kleiner deel vetmassa." En, niet onbelangrijk, knijpkracht, blaaskracht en enkele andere indicatoren voor het fysieke welzijn zitten wel degelijk in de lift. Bovendien, doceert Jordy Simon, "afvallen is maar voor 20% bewegen. De rest moet komen van een goed voedingspatroon. Grijp bijvoorbeeld niet te snel naar dikmakende tussendoortjes."

Oei, oei, als ik heel eerlijk ben, valt ook daar nog méér dan genoeg te winnen.

Reageren? gezondheid@depersdienst.nl