Nieuws Actueel

Jaarlijks 47 kilo aan prima vlees weggegooid

Rik Nizet 16 januari 2014

In 2013 gooiden Nederlanders naar schatting 47 kilogram voedsel weg dat nog prima te eten was. Dat is ietsje minder dan in 2010, toen we per persoon nog 48 kilo weggooiden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Vooral zuivel, brood en groente belandden in de afval- of gft-bak. Ook werd er veel rijst en pasta weggegooid, omdat daarvan vaak te veel wordt gekookt.

VerspillingDe meeste winst is te behalen als mensen meer nadenken voor ze eten weggooien, denkt Corné van Dooren van het Voedingscentrum. "De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook doordat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren."

AfvalmonstersHet onderzoek werd gedaan door afvalmonsters te nemen in verschillende wijken in 11 gemeenten verspreid over Nederland. Per wijk is het afval van 10 huishoudens bekeken. Ook is een schatting gemaakt van het eten dat niet in de afvalbak verdwijnt, maar op een andere manier wordt weggegooid, zoals brood voor de eendjes, zuivel via de gootsteen en fruit op de composthoop.ConsumentenStaatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) wil onder meer kijken hoe het gedrag van consumenten kan worden beïnvloed om verspilling van voedsel tegen te gaan, al is dat vaak een moeilijk en langdurig proces. De overheid heeft al wel een paar acties gehouden, zoals FoodBattle, om consumenten aan te sporen op een slimme manier eten te kopen, te koken en te bewaren zodat ze minder eten hoeven weg te gooien. Het ministerie werkt ook aan andere activiteiten om voedselafval bij de consument te verminderen. Welke dat zijn, kon een woordvoerster nog niet zeggen. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur komt binnen enkele maanden met een advies over het onderwerp.