Nieuws Actueel

Jaarwisseling: En het bleef nog lang onrustig....

Rik Nizet 1 januari 2014

Nederland is dinsdagavond knallend het nieuwe jaar in gegaan. Op nogal wat plaatsen is de jaarwisseling allesbehalve ongeschonden verlopen. In Gouda en Schiedam was de geest al snel uit de fles en moesten hulpdiensten het ontgelden.Lees ook:Brandweer kop van jutAlles over de jaarwisselingMaffiadorp onder de rivierenDierenbeul blaast kat opSchiedamIn Schiedam is in de nacht van dinsdag op woensdag de Mobiele Eenheid (ME) ingeschakeld nadat politie en brandweer werden bekogeld met vuurwerk. De brandweer kreeg een melding van een brand die was ontstaan tijdens een feestje op de Nieuwe Maasstraat. Tijdens het blussen werden zij echter belemmerd toen omstanders hen met vuurwerk bekogelden. De ME wordt ingezet om de menigte te bedaren. Het is onbekend of er mensen zijn aangehouden.GoudaBrandweerlieden zijn dinsdagavond in Gouda eveneens bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glas. Ze waren op dat moment een brand aan het blussen in het clubhuis van een tafeltennisvereniging. Ook de politie moest het ontgelden. De Mobiele Eenheid (ME) moest worden ingezet voordat de brandweer alsnog haar werk kon doen. Twee verdachten zijn aangehouden, meldde de politie. De brandweer probeerde de brand aan de F.W. Reitzstraat te blussen toen omstanders met glas en stenen begonnen te gooien. Hoewel de ME de menigte in eerste instantie had gesust, werd het rond middernacht toch weer onrustig, aldus een politiewoordvoerder. "De vele mensen in de straat zijn niet blij met de hulpdiensten."RotterdamDe jaarwisseling in de regio Rotterdam verloopt dit jaar op z'n minst rumoerig. Een politiewoordvoerder van Rotterdam-Rijnmond liet woensdag rond 01.45 uur weten dat er veel incidenten in de regio zijn. Er zijn vooral veel vuurwerkslachtoffers, vernielingen en een aantal opstootjes. Een 47-jarige Rotterdammer raakte zijn hand kwijt, nadat hij een illegaal stuk vuurwerk (Cobra) had afgestoken. Ook in Spijkernisse vielen slachtoffers. Een vader en zoon liepen daar hoofdletsel op bij het afsteken van vuurwerk dat wél legaal was. In Vlaardingen raakte een man gewond aan hand en been.Tientallen evacuésVan de 35 mensen die dinsdagavond werden geëvacueerd in Rotterdam na een grote brand in een flatgebouw zijn er 31 weer naar huis gekeerd. Dat meldt Rijnmondveilig.nl kort voor middernacht. Voor vier bewoners wordt onderdak geregeld. De brand in de flat aan de Zocherstraat zorgde ervoor dat rond 21.00 uur zeker vijf woningen moesten worden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen restaurant. Eén persoon moest door de brandweer uit zijn of haar woning worden gehaald en is met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer kon het vuur in de flat binnen een uur blussen. Mogelijk ontstond het vuur op een balkon en is dat overgeslagen naar de woning. De precieze oorzaak is echter nog niet helemaal duidelijk.

MedemblikIn Medemblik is op oudjaarsavond rond half 7 een 51-jarige man overleden bij een vuurwerkincident aan het Geldelozepad. Wat er precies is gebeurd, kon een politiewoordvoerster nog niet vertellen. De man bleek al dood te zijn toen de politie aankwam. Voor zover bekend is de 51-jarige man de eerste sinds 2011 die in Nederland is omgekomen door vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling 2010-2011 overleed een 13-jarige jongen uit Utrecht door een vuurwerkbom. Hij raakte zwaargewond toen onbekenden op een camping in Harderwijk het illegale vuurwerk afstaken. De tiener overleed later in het ziekenhuis.Almere zonder stroomDuizenden mensen in Almere zijn oudjaarsavond begonnen zonder elektriciteit. Inwoners van 17.000 huishoudens in en om Almere-Buiten zaten minimaal anderhalf uur in het donker. Dat meldde netbeheerder Liander dinsdagavond. De storing ontstond om 18.15 uur in een zogeheten onderstation, waarin hoogspanning wordt omgezet in laagspanning die bruikbaar is voor consumenten. Dat probleem trof in eerste instantie 26.000 huishoudens, maar door de stroom om te leiden was dat voor 9000 aansluitingen binnen enkele minuten alweer verholpen.

Na eerste onderzoek in het verdeelstation ging om 19.45 uur op 3000 plekken het licht weer aan. Een uur later was dat in nog eens 7000 huishoudens het geval. Het leek erop dat de laatste 10.000 huishoudens nog tot 22.30 uur zouden moeten wachten voordat zij weer stroom zouden hebben, maar door een snelle reparatie was daar uiteindelijk iets voor 21.00 uur ook weer elektriciteit.