Advertorial van images/news_items/tatoeeerdertattootatoeagegroot.jpg

Nieuws Actueel

Jacht op illegale tatoeëerder

Zelf aan de keukentafel aan de slag met naald en inkt.

Van onze redactie 11 november 2015

Tatoeeerdertattootatoeagegroot

Tatoeëren zonder vergunning is strafbaar. Het aantal tatoeage- en piercingshops is tussen 2011 en 2014 flink gegroeid, met zo'n vijftig procent. Zo'n tien procent van de bij de NVWA en GGD bekende shops bleek niet over een geldige vergunning te beschikken. Daarnaast hebben de NVWA-inspecteurs de afgelopen jaren steeds meer thuistatoeëerders opgespoord. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag verschijnt.

ZolderkamertjeHet gaat om mensen die op hun zolderkamertje of aan de keukentafel tegen betaling tatoeages zetten. Dat is zorgwekkend, omdat er geen vergunning is en de GGD er dus niet heeft gecontroleerd of er hygiënisch wordt gewerkt en of veilige materialen worden gebruikt, zegt Peter Dekker, die het toezicht op tatoeageshops binnen de NVWA coördineert. "Onze inspecteurs troffen regelmatig zorgwekkende omstandigheden aan. Het ging bijvoorbeeld om mensen die aanrommelden in vieze ruimtes waar huisdieren rondliepen. Soms werden zelfs naalden hergebruikt. Dat is gevaarlijk, omdat infectie met ziektes op de loer ligt."

Topje van ijsbergDe bijna 500 illegale tatoeëerders die zijn opgespoord, vormen vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg. "Waarschijnlijk zijn er nog honderden actief. Er zijn mensen die stoppen na een boete, maar er komen ook nieuwe bij", zegt Dekker. Hij wijst erop dat de drempel om een handeltje op te zetten als thuistatoeëerder niet groot is. Voor een paar tientjes zijn op internet starterskits te bestellen, op YouTube staan gebruiksaanwijzingen voor do it yourself tattoos. "Als je een beetje leuk kunt tekenen, heb je zo een aardige bijverdienste." Oneerlijke concurrentieDe NVWA kwam de illegale thuistatoeëerders deels op het spoor via meldingen van consumenten en legale concurrenten. Vorig jaar ging het om 326 meldingen, waarvan 32 betrekking hadden op hygiëne. Tattooshops mét vergunning - inmiddels zijn dat er 2.270 - hebben last van die oneerlijke concurrentie. "Beunhazen die thuis op hun zoldertje tattoos zetten, kunnen goedkoper werken. Wij zijn elke maand veel huur kwijt en betalen voor een vergunning", verklaart Wahan Grigorian van Ink Story in Utrecht.