Nieuws Actueel

Jacht op paardenbeul loopt spaak

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4835166

In een stal werden 2 merries ernstig toegetakeld. Met een scherpe stok of een stanleymes werden de paarden in hun geslachtsdelen gestoken. "De paardenbeul is ontwaakt uit zijn winterslaap", zegt Henk ten Napel, voorzitter van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren. "De onrust onder diereigenaren neemt weer toe."

Groepje Volgens Ten Napel is het '100 procent zeker' dat er meerdere dierenbeulen actief zijn. "Elke keer wordt er in de vagina van een merrie gesneden. Soms gebeurt het in de stal, dan weer buiten in een weiland. Ik vermoed dat een groepje dierenbeulen elkaar op internet zit op te hitsen."

De politie kan deze theorie niet bevestigen. Wel meldt een politiewoordvoerder dat sommige paarden vooraf zijn verdoofd of gedrogeerd. "Daardoor is het makkelijker om een dier te mishandelen."

Eind vorig jaar zette de politie in Noord-Nederland voor het eerst grof geschut in. Met een helikopter werd het werkgebied van beulen in kaart gebracht. "We hoopten zo een patroon te ontdekken, maar die actie heeft helaas niets opgeleverd", aldus een woordvoerder.

Buitenland Hoewel paardenbeulen óók in het grensgebied van Duitsland en België actief lijken te zijn, werkt Nederland niet samen met de politie in die landen. "Vooralsnog is binnen het onderzoek geen directe aanleiding om contact te zoeken met de buurlanden. Als het nodig is, doen we dat direct."

Paardenliefhebber Ten Napel begrijpt daar niets van. "Het is juist ontzettend belangrijk om informatie uit te wisselen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen."

Ook heeft Ten Napel forse kritiek op het feit dat de politie niet altijd sporenonderzoek doet bij nieuwe mishandelingen. "Forensisch onderzoek moet áltijd gebeuren. Als je dat niet doet, kom je de dader nooit op het spoor." Bij een mishandeling in Noord-Holland, twee weken terug, kwamen agenten alleen langs om aangifte op te nemen. Volgens de politie 'was het erf en de plaats waar het dier stond ongeschikt voor forensisch onderzoek'.