Nieuws Actueel

Jachtmakelaar lanceert blokhutboot

Van onze redactie 1 juli 2015

Internationaal jachtmakelaar Jim Cornelissen is 'ING starter van de maand' met zijn blokhutboot: een soort varende vakantiewoning, inclusief keuken, wc, binnen- en buitenzithoek. Vaarbewijs is niet nodig. ING gaf hem een eretitel, maar "watersporters vinden zo'n varend huisje belachelijk".

Waarom is 'ie zo lelijk?

"We willen maximale ruimte. Dat is het hele idee van het concept."

Waar is het idee ontstaan?

"We waren met het gezin op vakantie en we zaten te denken 'wat heb je nou echt nodig?'. Al die dure hoogglans of een teakhouten dek niet. Wat je wilt, is ruimte en contact met de omgeving. Net als bij kamperen. De doelgroep is ook niet de watersporters. Die vinden het belachelijk. Een varend huisje, dat hoort niet op het water."

Er varen dus kampeerders op de waterwegen. Gaat dat wel goed?

"Nederland is vaarbewijs-vrij. Als je 'm huurt krijg je uitleg. Er kan weinig misgaan. Het is geen A2 waar je op vaart."

"Ze hoeven ook niet aan te meren in jachthavens. Daar komen ze niet. Er zit een speciaal aanmeersysteem op. Twee spudpalen, een grote en een kleine. Dat systeem komt uit de beroepsvaart. Baggerschepen hebben ook van die palen. Je laat ze gewoon zakken."

Hoe groot is de animo?

"We hebben nu zestig boekingen tot eind augustus."

Valt dat tegen?

"Ik had meer verwacht, maar we hebben ook nog weinig uitgegeven aan marketing. De gewenste bezetting is twintig tot vijfentwintig boekingen per week per boot."

Is er wel eens schade gevaren?

"Ik heb één keer een stel los moeten trekken met een speedboot. Ze lagen met hoogwater aan de wal en kwam niet meer weg."

Waarom is het gebied waarbinnen ze mogen varen beperkt tot de Biesbosch?

"Ze mogen niet te ver van huis. Ze mogen bijvoorbeeld niet door sluizen. Al kan je best een eind komen richting Zeeland, maar bij de splitsing met de Beneden Merwede kom je op groot water en wordt het te gevaarlijk. Daar heb je vijftien binnenvaartschepen om je heen. Zonder ervaring komt dat niet goed."

Ga je er zelf mee op vakantie?

"Ik heb jachten tot m'n beschikking, maar het blokhutbootje is net zo makkelijk. Het is gewoon leuk."