Nieuws Actueel

Jager die zwijnen doodschoot nog altijd bedreigd

Van onze redactie 18 november 2014

Dat zegt de Limburgse politiechef Gery Veldhuis. "De jager heeft een stoomwals van ellende over zich heen gekregen", aldus Veldhuis, die maandag sprak tijdens een congres voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Ede. "Hij is fors bedreigd, dat gebeurt tot op de dag van vandaag." Over de aard van de bedreigingen wil Veldhuis niets zeggen.

Verontwaardiging De 72-jarige jachtopziener - die zelf boa was - krijgt geen politiebeveiliging.

Het afschieten van de dieren leidde tot veel verontwaardiging. De jager schoot 3 zwijnen dood voor het oog van de camera's, nadat ze door de brandweer waren gered uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert. De beelden veroorzaakten een storm van kritiek, onder meer van de Dierenbescherming en Tweede Kamerleden.

Verschrikkelijk "De jager had de zwijntjes in de coulissen moeten afschieten, niet voor het oog van de camera's", zegt Veldhuis. "De dieren hadden zoveel water in hun longen gekregen dat ze toch zouden overlijden."

De politiechef vindt het 'verschrikkelijk' dat de jager zoveel ellende over zich heen kreeg. "Ik heb vorige week uitgebreid met hem gesproken. Ik heb hem bedankt voor al het werk dat hij 40 jaar voor de samenleving heeft gedaan", aldus Veldhuis.

Een week na het incident legde de jager zijn functie van buitengewoon opsporingsambtenaar neer. Hij werkt niet meer als jachtopziener.