Nieuws Actueel

Jan Ybema en Henk Kamp sluiten vrede bij ingebruikname installatie van Campina in Borculo

Van onze redactie 12 mei 2015

Pyrolyse campinga emiel muijderman

Ybema en Kamp stonden begin jaren tachtig lijnrecht tegenover elkaar rond de bestemming van het uitbreidingsgebied ’t Hambroek II. Kamp, destijds wethouder van de gemeente Borculo, wilde er een woonwijk van maken. Ybema en andere industriëlen vreesden dat de bedrijven, met name de weiproductenfabriek van het toenmalige Coberco, helemaal ingesloten zouden worden door woningen.

UitbreidingBehalve dat dit tot een klachtenstroom zou kunnen leiden, kon de fabriek dan ook geen kant meer op bij uitbreidingsplannen. „Het bedrijf heeft zich met hand en tand tegen het plan verzet en we hebben daar wel tientallen gesprekken over gevoerd”, memoreerde Kamp maandag in zijn toespraak. „Ik kreeg uiteindelijk de overtuiging dat Jan (Ybema, red.) gelijk had. We hebben toen een streep door het bestemmingsplan gehaald.”

KlimaatneutraalHet zuivelconcern kocht vervolgens de grond en dertig jaar later verrijst daar nu een tweede fabriek van FrieslandCampina, naast de huidige Domo-fabriek. Volgens Kamp past de duurzame pyrolysetechniek in de overheidsplannen om klimaatneutraal te groeien. Kamp noemde de pyrolysetechniek die door de UT en het Enschedese bedrijf BTG/BTL is ontwikkeld, ‘van belang voor de hele wereld’. Bij pyrolyse worden houtsnippers en snoeiafval onder hoge temperatuur ‘gekraakt’ tot olie, een proces waar de natuur miljoenen jaren over doet, maar wat in de installatie in minder dan twee seconden gepiept is. Dat gebeurt door Empyro op het Akzo-terrein in Hengelo en Campina is nu de eerste en enige afnemer.

Foto: Emiel Muijderman