Nieuws Actueel

Japanners komen naar Tubbergen om de kunst van Buurtzorg te leren

Van onze redactie 20 mei 2015

Buurtzorg Japanners Annina Romita

De directeur van de van oorsprong Almelose organisatie is al meerdere keren in Japan geweest om te vertellen over Buurtzorg. „Ze willen nu echt een omslag maken naar zorg bij mensen thuis”, zegt Annie Lammmerink van Buurtzorg Tubbergen. Samen met collega Rinette Bos liet zij de Japanse delegatie dinsdag zien hoe de thuiszorg door Buurtzorg wordt aangepakt.

Gemoedelijk

Matsukawa en Yoshie hebben onder meer gezien hoe ouderen zich nog zelfstandig thuis kunnen redden dankzij de inzet van de thuiszorgverpleegkundigen en allerlei hulpmiddelen zoals een hoog-laag bed en een papegaai boven het bed. „Daar willen wij ook naartoe”, zegt Satoru Yoshie. „Bij ons is de zorg nu nog meer gericht op de medische handelingen. Het valt ons bovendien op dat de sfeer hier zo gemoedelijk is.” Zelfsturend

Buurtzorg trekt wereldwijd veel belangstelling met haar succesvolle concept: zelfsturende teams van hoogopgeleide verpleegkundigen die zelf verantwoordelijk zijn voor de planning en uitvoering van hun werk. „Bij ons staat de cliënt centraal”, verduidelijkt Annie Lammerink. „Wij hebben een grote vrijheid om ons werk te doen. Een regel dat je maar een bepaalde tijd bezig mag zijn met het wassen van een cliënt bijvoorbeeld, kennen wij niet. We hebben geen last van managers en bureaucratie. Dit is beter voor de cliënten en uiteindelijk goedkoper.”

Foto: Japanners op bezoek bij de zorgboerderij in Tubbergen. Ook in Japan kampen ze met vergrijzing en bezuinigingen op de zorg. (Annina Romita)