Nieuws Actueel

Japanse economie krimpt

Lotte Grimberg 17 augustus 2015

De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Teruglopende bestedingen van consumenten en bedrijven en een dalende export zetten druk op 's werelds op twee na grootste economie, meldde het Japanse statistiekbureau maandag.

De krimp in het tweede kwartaal volgde op een stevige groei in de eerste drie maanden van 2015, die volgens een nieuwe schatting bovendien sterker was dan eerder gedacht. De Japanse economie werd in het eerste kwartaal 1,1 procent groter, in plaats van 1 procent zoals eerder gemeld.

KrimpDe krimp van het tweede kwartaal kwam niet onverwacht. Economen voorspelden in doorsnee een min van 0,5 procent.

In vergelijking met een jaar eerder kromp de economie van Japan met 1,6 procent. In de voorgaande periode was volgens de nieuwe schatting nog sprake van een groei op jaarbasis met 4,5 procent.

TeruggangDe economische teruggang is een domper voor de Japanse premier Shinzo Abe, die juist heeft geprobeerd met een stimuleringsbeleid de economische groei aan te zwengelen en de inflatie aan te jagen. De regering liet weten dat de krimp vooral te wijten is aan tijdelijke factoren zoals het slechte weer, waardoor consumenten minder vaak naar de winkels gingen.

De zwakke cijfers kunnen aanleiding zijn voor de Japanse centrale bank om het monetaire steunbeleid verder te vergroten. De Bank of Japan (BoJ) pompt nu jaarlijks 80 biljoen yen (580 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt.