Nieuws Actueel

Japanse recessie drukt beurzen

Van onze redactie 17 november 2014

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel een fractie lager op 411,82 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 612,50 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het derde kwartaal met 1,6 procent is gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Het is de tweede krimp op kwartaalbasis op rij. 's Werelds derde economie zit daarmee officieel weer in een recessie. De beurs in Tokio zakte op het nieuws 3 procent.

Fugro

In de AEX behoorde Fugro tot de grootste dalers met een min van 4 procent. De bodemonderzoeker steeg vrijdag nog bijna 21 procent zonder duidelijke reden. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 1,5 procent.

In Londen daalde Reckitt Benckiser 0,6 procent. De producent van onder meer pijnstillers, luchtverfrissers en condooms brengt zijn farmaceutische divisie binnenkort naar de Londense beurs.

Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 2 procent na beter dan verwachte verkopen van de Zweedse modeketen in oktober. Merck klom in Frankfurt 2,8 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer gaat samen met zijn Duitse branchegenoot medicijnen tegen kanker ontwikkelen. Vanwege een aanbetaling aan Merck voorziet Pfizer wel een lagere jaarwinst.

De euro was 1,2475 dollar waard, tegen 1,2488 dollar op vrijdag. De olieprijzen stonden opnieuw onder druk ondanks speculatie op een verlaging van het productieniveau in de OPEC-landen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 74,94 dollar. Brentolie zakte 1,3 procent in prijs tot 78,37 dollar per vat.