Nieuws Actueel

Jarige sms na 22 jaar nog steeds in leven

Van onze redactie 2 december 2014

De Britse softwareontwikkelaar Neil Papworth stuurde op 3 december 1992 het allereerste sms-bericht de wereld in. Hij wenste de ontvanger 'Merry Christmas'. Papworth tikte het historische bericht in op zijn computer, omdat dat op de mobiele telefoons van toen nog niet kon. De ontvanger was manager Richard Jarvis van het Britse telecombedrijf Vodafone.

Op een lichte stijging in het tweede kwartaal van dit jaar na, is het sms-verkeer in Nederland sinds het einde van 2010 ieder kwartaal gedaald. In dat jaar werden elk kwartaal nog zo'n 3 miljard berichtjes verstuurd. In de laatste meting van dit jaar lag dat aantal rond de 1 miljard. Dat bleek uit cijfers van de telecommonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Einde "Maar zo lang er nog 'non-smartphones’ bestaan, zal de sms niet plotseling verdwijnen", voorspelt analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper. De afname is volgens hem te wijten aan het groeiende aantal smartphones en concurrerende berichtendiensten, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Google Hangouts.

Achterberg zegt niet te kunnen voorspellen wanneer het definitief is afgelopen voor de sms. "Ik verwacht dat het aantal verstuurde sms-berichten echt sterk gaat dalen als 90 procent van de Nederlanders een smartphone heeft." Halverwege 2014 lag dit aantal rond de 70 procent, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

Achterberg ziet dat de sms vooral op zakelijk niveau nog regelmatig gebruikt wordt. "WhatsApp zien we toch meer als vriendendienst. Het voordeel van sms’en is bovendien dat het enorm betrouwbaar is, de berichten komen altijd aan."