Nieuws Actueel

Je bedrijf als pensioen, kan dat?

Bram de Vrind 3 augustus 2015

Pensioen zzp verplicht

Veel ondernemers nemen - bewust of onbewust - een flinke gok. Ze gaan er blind van uit dat de verkoop van hun bedrijf later genoeg inkomen oplevert om als pensioenvoorziening te gebruiken. Maar is dat wel zo?

Je bedrijf als pensioen klinkt mooi, maar is lang niet altijd realistisch. Stel jezelf de volgende vier vragen om een idee te krijgen of het in jouw situatie haalbaar is:

Is er een (externe) koper?Het idee van 'mijn bedrijf is mijn pensioen' gaat er van uit dat iemand je bedrijf voor een mooi bedrag wil overnemen. Maar is het ook realistisch dat je een koper gaat vinden? Onderzoek eens wat andere overnames in je branche hebben opgeleverd. Probeer bijvoorbeeld te achterhalen of de verkoper lang heeft gezocht naar een geschikte koper. Dat helpt je je toekomstplannen ook echt op feiten te baseren.

Veel bedrijven worden verkocht aan familie, zoals zoons of dochters. Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van je pensioen. Hoe hoger de verkoopwaarde van je bedrijf, hoe beter je pensioen er dan uitziet. Je wil natuurlijk voorkomen dat je een lastige keuze moet maken tussen een goede relatie met je familielid en de hoogst mogelijke verkoopprijs.

Gaat je bedrijf ook echt wat opleveren bij verkoop?Als je al een koper hebt gevonden voor je bedrijf, dan is het natuurlijk de vraag of het je ook veel geld gaat opleveren. Het bepalen van de waarde van een bedrijf is vaak niet eenvoudig. Bovendien kunnen je eigen verwachtingen flink verschillen van het bedrag dat de koper in zijn hoofd heeft. De prijs die je uiteindelijk voor je zaak krijgt wordt maar voor een deel door objectieve criteria bepaald, zoals de waarde van je voorraad. Ook het gewicht dat de koper hangt aan 'de goede naam' of het imago van je bedrijf (zogeheten goodwill) hebben invloed op de verkoopprijs en dus je pensioenvooruitzichten.

Lees verder op BC.nl