Nieuws Actueel

'Je hoeft niet veel mensen te kennen om ver te komen'

Ben Ackermans 21 december 2015

Vanderpantrabobankdirecteur1065

Geen flamboyante man, wel een bankier die zijn sociaal hart liet spreken. En die dat na zijn afscheid wil blijven doen. Bart van der Pant laat in Tilburg na 23 jaar als directeur bedrijven van de Rabobank zijn sporen na.

Voor de foto moet hij op de voorgrond treden. Maar Bart van der Pant is daar niet zo geschikt voor, vindt hij zelf. "Ik ben er beter in vanaf de achtergrond te sturen."

Toch is het moeilijk te ontkennen: Van der Pant (62) is een speler van formaat op het zakelijke én maatschappelijke veld. Bij zijn afscheid na maar liefst 23 jaar als directeur bedrijven van Rabobank Tilburg e.o (ook Goirle, Dongen en Rijen) zou dat gisteren in de Tilburgse schouwburg door honderden receptiegangers zijn onderstreept. Ware het niet dat een plotse ziekenhuisopname alles ontregelde.

Een dag eerder spreekt hij monter en optimistisch, opgeknapt na eerder medisch malheur. Zelfgekozen plaats is Prins Heerlijk. Zijn jongste zoon maakte zijn start op de arbeidsmarkt in dit restaurant waar jongeren met een verstandelijke beperking emplooi vinden. "Destijds ben ik er mee ingesprongen en heb ik de lijnen opengezet om het project mee mogelijk te maken."

Lijnen openzetten'De lijnen openzetten' kan wanneer je weet hoe de hazen in Tilburg lopen. In het formele, maar ook het informele circuit. "Nee, het old boys network vanuit de textieltijd bestaat niet meer. Maar je hoeft niet eens zo heel veel mensen te kennen om ver te komen."

Platte stadEen 'platte stad' is Tilburg op die manier. De lokale Rabobank blies onder Bart van der Pant zijn partij mee. Voetbalclub Willem II kon ervan profiteren, de gefuseerde hockeyclub ook. En honderden andere initiatieven en projecten. Via sponsoring - "lokaal zijn wij de grootste" -, het uitkeren van coöperatief dividend, een geldbijdrage soms. "De lokale gemeenschap beter maken door klanten bij elkaar te brengen."

MKBEconomisch bezien is het stevige Tilburgse netwerk verankerd in de mkb-sector, die het hier 'steengoed doet'. "Andere steden kijken daar jaloers naar."

Nadeel: het is eenzijdig het mkb dat de klok slaat. Ook daarin is de stad plat, constateert Van der Pant bezorgd.

"Je hebt de lijnen van Utrecht naar Maastricht en van Rotterdam naar Antwerpen. Daar liggen we precies tussenin, en iedereen doet aan landjepik. Bij fusies gaat er meer Tilburg uit dan in. Dat maakt ons zwakker. Je ziet het aan de moeite die het Willem II of het hockey kost gesponsord te worden."

StadsbankToen hij - geboren Tilburger - hier terugkeerde na zeventien jaar in de Randstad was de Rabobank als stadsbank niet zo groot. "We moesten hier echt hard werken om als coöperatie ons mannetje te staan en de zakelijke markt te bedienen. Maar het leuke aan een lokale Rabobank is dat je er voor iedereen bent en dat je er nog echt kunt ondernemen."

Of het nou het opkopen van verzekeringstussenpersonen was of de inkoop van een (goedkoper) eigen automatiseringssysteem, hij kon de resultaten van eigen inzet zien: groei. "Nooit mee lopen pronken, maar jarenlang was de Tilburgse Rabobank de grootste van het zuiden."

Heerlijke job'Heerlijke job', bankieren. Maar niet altijd. "Bizar", beschouwt hij de voorbije crisis, "om te zien hoe links en rechts omzetten wegvielen. Het was dramatisch, met name bij bedrijven die in de jaren 2007-2009 stevig hadden geïnvesteerd en zwaar gefinancierd waren. Ik dacht wel: het moet ophouden."

Lastige bankierHij is wel 'een lastige bankier' geweest door zaken 'dwingend te adviseren'. En ook door als kredietverschaffer nee te verkopen. "Maar het loket is nooit gesloten geweest. En we hebben ook geprobeerd rust te creëren door niet als een dolle dwaas aan het saneren te gaan."

Verheugd: "Het aantal investeringsaanvragen is nu weer op een niveau dat we jaren niet gekend hebben. "Dat is toch leuker dan alleen maar horen 'ze doen niks en de deur zit dicht'."