Nieuws Actueel

'Je moet de garnaal mooi uit zijn jasje krijgen'

Twintig lange jaren heeft de ondernemersfamilie Kant gewerkt aan de machine die het handmatig pellen van Hollandse garnalen in lagelonenlanden overbodig maakt. De nieuwste machine die vijf keer zo snel werkt dan zijn voorgangers, moet de doorbraak worden. "Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar eindelijk hebben we succes met de machines", zegt Alfred Kant in een interview met DeOndernemer.nl.

Bram de Vrind 20 augustus 2013

Garnalenpelmachinegpckant1065

Kant is met zijn twee broers Klaas en Richard eigenaar bij Garnalenpelcentrum Kant in het Groningse Leens. Daar verwerken tien machines zo'n 10.000 kilo garnalen per week. GPC Kant heeft daarmee 3 procent marktaandeel, de bulk van de Hollandse garnalen wordt nog altijd naar lagelonenlanden als Marokko verscheept om handmatig te worden gepeld. "Maar als we onze machines hebben aangepast, hebben we genoeg capaciteit om uit te breiden naar 15 procent marktaandeel. De vraag is er", zegt de ondernemer.

Garnalenfamilie

"Wij zijn een echte garnalenfamilie; mijn pa was garnalenvisser en begon in de jaren '70 een pellerij. We dachten dat het pellen van de garnalen machinaal veel beter kon, dus besloten een machine te bouwen. In een kleine omgeving hadden we al vrij snel succes, maar om een machine te bouwen die op grote schaal kan pellen, bleek vrij lastig."

Garneringsproduct

"Een garnaal laat zich niet zo makkelijk leiden. Je hebt ze in alle soorten en maten: groot, klein, zacht, hard. En een garnaal is een garneringsproduct, dat de klant in zijn geheel op zijn bord verwacht. Dus je moet hem mooi uit zijn jasje krijgen. Anders gooi je een hoop vlees weg. Het probleem met onze machines van tien jaar geleden was dat we de garnalen niet secuur gepeld kregen."

Bloed, zweet en tranen

"We zijn nu twintig jaar bezig met de machine en hebben ook in een dip gezeten. We hebben ondertussen allemaal een andere baan gehad. Toch ga je elke keer terug de schuur in om het opnieuw te proberen. Je weet dat er een enorme markt is als het lukt. Maar zolang de machine niet goed werkt, heb je niks. Het heeft ons wel bloed, zweet en tranen gekost."

Dagvers product

"De machines die er nu anderhalf, twee jaar staan, hebben zich bewezen, als je kijkt naar het rendement en hoe de garnaal eruit komt. Wij leveren in tegenstelling tot handgepelde garnalen een dagvers product. Onze garnalen worden donderdag gevangen, vrijdag gepeld en liggen zaterdag op je bord. Het alternatief is dat ze naar Marokko worden verscheept. Dat proces kost acht dagen."

Crux

"Het nieuwe prototype van de machine werkt nog eens vijf keer sneller dan de huidige generatie. De machine moet de garnalen één voor één op de juiste manier positioneren voordat ze kunnen worden gepeld. Die aanvoer gaat nu veel sneller. Daar ligt de crux."

Lauwersoog

"We verwachten dat het prototype binnen een maand of twee draait. We kunnen dan in 2014 al onze huidige machines aanpassen en versnellen. Een simpele rekensom leert dat we dan van 3 naar 15 procent marktaandeel gaan, vanwege de verhoogde snelheid. We verhuizen volgend jaar naar een nieuw pand in Lauwersoog, waar we sneller kunnen groeien."

Doorbraak

"De vraag is het punt niet. De markt roept al jaren om dagverse garnalen. Maar omdat er geen alternatief is, gaan ze naar Marokko. We pellen ook voor een marktconforme prijs. Die groei van 3 naar 15 procent is voor ons een doorbaak. Met zo'n marktaandeel word je een serieuze partij."