Nieuws Actueel

Jeugdverbod op shisha-pen

Bram de Vrind 23 maart 2015

Shisha pen winkel 335

Om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret, scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels aan. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar ook de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen, dus ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder werd aangenomen. "Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen", vindt de staatssecretaris.

Onveilige producten wil Van Rijn van de markt kunnen weren. Daarom wil hij dat producenten heel duidelijk gaan aangeven welke vloeistoffen in welke verdampers zijn te gebruiken, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen.

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. De NVWA ziet de e-sigaret niet als een goed alternatief voor het gewone rokertje. In de elektronische sigaretten heeft het RIVM namelijk schadelijke stoffen als nicotine aangetroffen. Het RIVM gaat nog onderzoeken wat de risico’s zijn voor omstanders die meeroken