Nieuws Actueel

Jeugdwerklozen blijven werkloos

Lotte Grimberg 5 november 2014

Werkloze jongeren kunnen minder snel weer aan de slag. Van de bijna 100.000 jongeren die in het eerste kwartaal werkloos thuis zaten, had circa 30 procent drie maanden later een baan. Dit is het laagste cijfer in de afgelopen tien jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

SchoolKort na het uitbreken van de crisis eind 2008 werd het voor werkloze jongeren die al klaar zijn met school, aanzienlijk moeilijker om op korte termijn een baan te vinden. In het eerste kwartaal van 2008 had ruim de helft na drie maanden werk, in hetzelfde kwartaal van 2009 was dit gedaald naar nog geen 40 procent.

HerstelHet herstel van de arbeidsmarkt in 2010 en 2011 maakte het voor jongere werklozen iets eenvoudiger snel werk te vinden. Dit nam echter weer af in 2012, toen de arbeidsmarkt opnieuw verslechterde.

Vooral voor de middelbaar opgeleide jongeren is het de laatste tijd moeilijker geworden weer aan het werk te komen, blijkt uit de gegevens.

AnalyseHet CBS keek bij deze analyse naar jongeren van 15 tot 27 jaar. Het statistiekbureau beschouwt iemand als werkende als die een baan heeft van ten minste 12 uur per week.