Nieuws Actueel

Johan Cruijff: 'Soms moet je lachend kwaad worden'

Bram de Vrind 6 juni 2014

Johan Cruijff is niet alleen voetballegende, maar wordt ook geroemd om zijn leiderschapskwaliteiten. "Verstand heb je niet tot je 25ste."

Cruijff over het WK: 'Ik ben het bangst voor Australië'

Cruijff spreekt deze avond voor een muisstille zaal vol ondernemers in Arnhem. Hij is in topsportcentrum Papendal voor de aftrap van Nexus Gelre, een regionaal samenwerkingsverband. Mart Smeets heeft de eer om het 'orakel' te interviewen ten overstaan van het publiek.

BoekIn het gesprek wisselen voetbalanekdotes en lessen over leiderschap elkaar af. De succesvolle speler en coach werd niet voor niets geroemd in een boek van oud-minister Pieter Winsemius voor zijn managementkwaliteiten.

MoordgozerOf Cruijff een aardige coach was, wil Smeets weten. "Ik was een moordgozer!", grapt Cruijff. Dan serieus: "Ik vind het zinloos om tegen spelers uit te vallen. Als iemand het niet goed doet dat zet je hem gewoon op de bank. Je moet dus lachend kwaad worden. En als het weer goed gaat, dan stel je hem weer op."

Verstand Niet dat hij er een bezwaar tegen heeft als spelers fouten maken. "Verstand heb je niet tot je 25ste. Dus dan moet je wel fouten maken. Zolang je er maar van leert. Dus pas als een speler het na een paar keer nog niet goed deed, dan werd hij door mij gewisseld."

TegeltjeswijshedenMart Smeets telt tijdens het gesprek de tegeltjeswijsheden die de voetballegende voortbrengt. De presentator mag er een streepje bijzetten als Cruijff zijn visie geeft op toewijding: "Als je je niet voor de volle 100 procent inzet, dan haal je ook nooit de volle 100 procent eruit. Zo gaat dat."

WegsturenCruijff zegt dat hij geen harde trainer was die makkelijk mensen wegstuurt. Het moeilijkste vond hij het om spelers weg te sturen die qua kwaliteiten tekort kwamen. "Want die mensen zijn aardig. Je moet het dan wel open en eerlijk tegen zo'n speler zeggen dat hij niet goed genoeg is. En samen op zoek naar een club waar hij wel kan spelen. Er omheen draaien heeft geen zin."

LoodgieterEen grote valkuil is dat mensen soms vergeten waar hun kwaliteiten liggen en waar niet, vindt Cruijff. Zo ook in de voetballerij. Oliemagnaten kopen een club en bemoeien zich ineens met de opstelling. "Als bij mij de afvoer lekt dan ga ik dat toch ook niet zelf repareren? Nee, dan bel ik een loodgieter", verduidelijkt hij op zijn Cruijffiaans.

Verstand van zakenCruijff maakte hetzelfde mee bij Ajax: "Een organisatie moet altijd bestaan uit verschillende lagen van mensen die verstand van zaken hebben. Tegen de directie van Ajax heb ik gezegd: de club is afhankelijk van hoe het eerste elftal presteert. Dus die laag staat bovenaan. De trainer is ondersteunend voor de spelers, dus die komt daaronder. En de directie ondersteunt dat weer. Dus daar staan jullie weer onder."

WKNatuurlijk voelt Smeets zijn leeftijdsgenoot uitgebreid aan de tand over het WK. Wie mist hij in de selectie? Ajacied Davy Klaassen ("Hij is degene in Nederland die het meeste ziet"). Wat moet de speelstijl zijn van Oranje? "Een speler moet in zijn kwaliteiten spelen." Wie wordt wereldkampioen? Brazilië. "Of is er nog een black horse, een team dat als een duveltje uit een doosje kan komen", vraagt Smeets zich af tot besluit.

Het antwoordt is weer typisch Cruijffiaans: "Er heeft nog nooit een Europees land een WK gewonnen in Zuid-Amerika. Dus als er een Europees land wint, dan zou dat een verrassing zijn."