Nieuws Actueel

Johan Kuiper van RJ Safety & Security: ‘De mens staat altijd centraal’

Van onze redactie 23 september 2015

ZM RJ Security and Safety 1 1

Johan Kuiper is eigenlijk bij toeval in de beveiligingsbranche terecht gekomen, vertelt hij. Zijn vrouw Geesje is bevriend met de vrouw van oprichter René Jansen.“Dan kom je elkaar tegen en zo ben ik in contact gekomen met deze branche. Ik had mijn eigen bedrijf Innotec, dat gespecialiseerd is in onderhoud, montage en reparatie voor de sectoren mobiliteit, bouw en industrie. Daarbij worden lijmen, tapes, afdichtingkitten en smeermiddelen verwerkt. Vorig jaar heb ik alle aandelen van het beveiligings- en opleidingsbedrijf overgenomen en samen met Innotec en QuattroP ondergebracht in de Mirari Groep. Onze nieuwste activiteit QuattroP houdt zich bezig met ecologische producten, die hun werk doen op reinigingsgebied. We bestrijden vuil en bacteriën met bio-organismen. Onze klanten op dat vlak zitten met name in de horeca en zorginstellingen. Binnenkort gaan we de afzonderlijke bedrijven in één pand onderbrengen. Die transitie moet begin 2016 afgerond zijn.

Preventief en repressief beveiligenWat de beveiliging betreft onderscheiden we ons door preventief in plaats van repressief te beveiligen. Wij proberen problemen te voorkomen door onder andere persoonlijke alarmering, camerabeveiliging en een meldkamer die de regie voert en onze mensen aanstuurt. We lossen binnen de wettelijke kaders veel zelf op, maar als het te gevaarlijk wordt voor de beveiliger schakelen we de politie in. We werken met Live View. We nemen op wat er mis is en die beelden worden direct doorgestuurd naar de politie als het om criminaliteit of terrorisme gaat. In ons bedrijf zijn alle facetten van de beveiliging geïncorporeerd: evenementenbeveiliging, geld- en waardevervoer, objectbeveiliging, alarmopvolging en mobiele surveillance. We hebben een bedrijfsrecherche-afdeling en werken als regionale toezichthouders groep (RTG), als verlengstuk van gemeentes. Het doel daarvan is om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te re-integreren in het normale arbeidsproces. Dat stukje maatschappelijke betrokkenheid geeft veel voldoening. De Mirari Groep staat voor een vorm van synergie, waarbij de mens centraal staat. Onze klanten en onze medewerkers zijn altijd de verbindende factor.”

PionierJohan Kuiper wilde vertegenwoordiger worden, maar zijn vader overleed op zevenendertigjarige leeftijd. Zijn moeder stond er dus al heel jong alleen voor met drie kinderen. “Dan leer je wel aanpakken. Ik ben met achttien jaar gaan werken als verkoper bij Gobo,een bekende fotozaak in Enschede. Daarna ben ik de buitendienst ingegaan. Ik kwam bij een Amerikaans bedrijf terecht en ben daar van jongste bediende opgeklommen tot commercieel directeur. Omdat ik indertijd mijn studie niet kon afmaken, heb ik in mijn vrije tijd tussen mijn twintigste en mijn dertigste gestudeerd. Ik ben veel in Amerika geweest en ik heb in Europa bedrijven opgezet. Op een gegeven moment besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik ben van nature een pionier, geen beheerder. Steeds oplossingsgericht denken en werken, daar hou ik van.”

FamilieVolgend jaar is Johan Kuiper vijfentwintig jaar ondernemer, veertig jaar getrouwd en wordt hij zestig. Hij heeft Innotec samen met zijn vrouw opgezet. Ze werkt nog steeds mee en ook hun twee inmiddels volwassen kinderen, een schoondochter en een broer werken in het bedrijf. “Ik heb gelukkig een vrouw die meedenkt,” zegt hij. “Anders hadden we het geen veertig jaar volgehouden. Er moet onderling respect en begrip zijn en je moet elkaar de ruimte geven. Onze vrije tijd besteden we vooral aan korte vakanties, het liefst naar de zon. Vrienden en sport zijn belangrijk. Ik was een verwoed voetballer, maar ik heb mij aan moeten passen aan mijn krakkemikkige knieën. Tegenwoordig golf ik en een andere hobby zijn klassieke auto’s.”

Straks rijdt hij mee in de Tulpen Rally. Dat gaat dan door Italië, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en België om te eindigen in Noordwijk. “Daarnaast zit ik in diverse businessclubs. Vooral de XXL club ligt me na aan het hart. We zijn met veertien ondernemers en ik ben de oudste; een fijne club om mee te sparren. Dat is echt Business en Pleasure.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen ook artikelen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl.