Nieuws Actueel

Johma, Hartman Tuinmeubelen en Gemeente Losser zetten speeddates op voor werklozen

Van onze redactie 20 mei 2015

Henri Brookhuis Frans Nikkels

Losser telt in totaal 324 werklozen met een uitkering. Om te weten wie die mensen zijn, wat ze kunnen en waar hun ambitie ligt, hebben ze de afgelopen maanden allemaal een uitgebreid enquêteformulier van de gemeente gekregen. Daaruit is een beeld ontstaan dat 85 personen snel te herplaatsen moeten zijn. Met die groep wordt vrijdag gesproken. Waarbij de opkomst verplicht is.

Eén blik

„Ik heb in de meeste gevallen aan één blik genoeg om te weten of iemand geschikt of ongeschikt is. Het gaat om willen, niet om kunnen. Vaardigheden kunnen we je leren. De wil moet er zijn”, zegt Remco Rijsenbrij, die bij Johma ervaring heeft met mensen die langere tijd werkloos waren. „We hebben een pool voor vijftien mensen, die al lang niet meer werken. Daar hebben we direct plaats voor vier of vijf mensen. Maar het kan ook zijn dat ik vrijdag mensen tegenkom, waar ik wel grotere mogelijkheden in zie.”

Hartman

Henri Brookhuis heeft eveneens ervaring met werklozen. „De laatste vijf jaar heb ik bij Hartman zeker zeventig mensen zien doorschuiven naar vast betaald werk. Eerst bij ons, daarna bij een ander bedrijf. Dat ze vaak niet bij ons blijven, heeft te maken met het feit dat wij veel seizoenswerk hebben. Als ik mensen tegen kom, waar ik perspectief in zie, komen ze bij ons in Losser te werken.”

Dertig banen

Brookhuis en Rijsenbrij durven het getal van dertig (tijdelijke) banen in de mond te nemen „Omdat we beiden een groot netwerk hebben.” Brookhuis: „Er zijn nu al werkgevers geweest die spontaan hebben aangeboden dat ze wel iemand een kans willen geven. En halen we die dertig, dan betekent dat wel dat we de werkloosheid met bijna tien procent terug brengen. Prachtig voor die mensen, die zo hun zelfvertrouwen weer terug krijgen, maar ook voor de gemeente Losser.”

Foto: Henri Brookhuis van Hartman Tuinmeubelen. (Frans Nikkels)