Nieuws Actueel

Johma is al toe aan zijn zevende eigenaar

Van onze redactie 9 oktober 2015

Johma wim corduwener

Oprichter Johan Schreur, die in 1968 in zijn garage met het maken van slaatjes begon, verkocht het bedrijf in 1984 aan het Amerikaanse Heinz. In de 31 jaar daarna wisselt de saladefabrikant uit Losser nog eens vijf keer van eigenaar. Nu staat het weer in de etalage. De huidige eigenaar AAC Capital Partners heeft, zoals gemeld, de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om de belangstelling in de markt te peilen.

Moederliefde De tragiek van Johma is dat het steeds weer terecht kwam in grote concerns, waarbinnen de relatief kleine dochter niet altijd op evenveel moederliefde kon rekenen. In de jaren tachtig lag het aantal werknemers nog rond de 300, maar dat aantal is door reorganisaties bij de opeenvolgende eigenaren gedaald tot 175 nu. Van wie 130 vast en 45 inleenkrachten.

Grote concerns Heinz was in totaal acht jaar eigenaar van Johma en verkocht het in 1992 door aan het Britse Hillsdown. Weer acht jaar later werd het eveneens Britse Uniq de nieuwe eigenaar. Uniq zette de saladefabrikant in 2009 in de verkoop. Als vijfde koper op rij meldden zich Gilde Investment en de huidige directeur Eric Bras, die zijn sporen bij Unilever en Provimi (diervoeders) heeft verdiend. Johma was toen los uit de klauwen van grote concerns, maar daar kwam een investeerder (Gilde) voor in de plaats. Kenmerk van die private equityclubs is dat ze weer uitstappen nadat het overgenomen bedrijf is 'opgeschoond', zodat er bij doorverkoop een mooie winst kan worden gemaakt. Omdat Uniq tegelijkertijd ook zijn Duitse saladefabriek, een grote afnemer van Johma, verkocht, moest de nieuwe directeur Eric Bras direct na de overname 70 man ontslaan in Losser. Gilde, één van de oudste private equityfondsen van Nederland, stapte in 2013, na vier jaar, ook weer uit. Investeerder AAC Capital - voortgekomen uit ABN Amro - werd met directeur Bras de volgende eigenaar. En nu wil AAC Capital dus ook weer van Johma af.

Afwachten Op basis van de omzet van 175 miljoen euro over 2014/2015 en de brutowinst (ebitda) van 30,6 miljoen, wordt een verkoopprijs rond 300 miljoen euro voor mogelijk gehouden. Daarmee zou AAC Capital dan binnen twee jaar 120 miljoen op verkoop verdienen, meldt het Financieele Dagblad. Voor de werknemers in Losser is het maar afwachten wie de nieuwe eigenaar wordt en wat die wil.

Opnieuw een groot voedingsmiddelenconcern of een investeerder, die het rendement nog verder denkt te kunnen verhogen? En dat kan alleen als de omzet verder omhoog gaat en de kosten niet navenant meestijgen...

Foto: Wim Corduwener