Nieuws Actueel

John de Mol: ik ga weer doen wat ik leuk vind (video)

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4804718

Aanvankelijk wil de mediamagnaat (1955) profvoetballer worden, maar op 23-jarige leeftijd gaat hij als freelance-televisieproducent aan de slag bij Radio Noordzee, waar vader John sr. directeur is. Na enkele jaren krijgt hij succes met de Showbizzquiz van Ron Brandsteder. Later volgt Medisch Centrum West, een TROS-soap die Nederland elke week aan de buis gekluisterd houdt.

Willeke In 1976 trouwt De Mol met de 10 jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti en in 1979 wordt zoon Johnny De Mol geboren. John en Willeke gaan in 1980 uit elkaar. In 1994 richt hij samen met Joop van den Ende het productiebedrijf Endemol op. Deze firma schopt het tot 1 van de toonaangevende tv-bedrijven van Europa. De grote klapper maakt Endemol in 1999 met het realityprogramma Big Brother. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen gaan de deuren open en wordt het programma een hit.

Brein In de praktijk gaat De Mol zich vooral weer toeleggen op het maken van programma's, ondanks het mislukken van projecten als sportzender Sport7 en zijn tv-station Tien. Hij blijft in Hilversum en ver daarbuiten het creatieve brein van kijkcijferkanonnen als Big Brother, Deal or No deal en The Voice.

In 2014 komt De Mol ook privé in het nieuws: hij ontvangt afpersingsbrieven waarin hij, zijn zus Linda de Mol en haar kinderen worden bedreigd en er wordt een geldbedrag geëist. Een 70-jarige man uit Zeist wordt hiervoor in december 2014 gearresteerd en bekent.

Portret Talpa

Zelfs als je geen televisie hebt kan het bijna niet zo zijn dat je nog nooit iets over een programma van Talpa hebt gehoord. Het bedrijf staat vaak garant voor spraakmakende programma's die nogal eens het nieuws halen.

Het concern werd in 2005 opgericht zodat De Mol kon doen wat hij het liefste doet: tv-programma's maken. Als onderdeel van Talpa werd in 2005 de gelijknamige televisiezender gelanceerd. Op de zender waren onder meer samenvattingen uit de eredivisie te zien, alsook bekende programma's als Big Brother, Expeditie Robinson en de Gouden Kooi.

Vanaf 2006 ging de zender 24 uur per dag uitzenden waarmee een lang gekoesterde wens van De Mol in vervulling ging. Het aanbod bestond voor 80 procent uit Nederlandse producties. Echter door een gebrek aan voldoende kijkers werd halverwege 2007 de stekker uit de zender getrokken.

The Voice Waar de televisiezender van Talpa sneuvelde, timmert de houdstermaatschappij nog altijd flink aan de weg, ook in het buitenland. Zo wordt de talentenjacht The Voice, die in Nederland voor het eerst werd uitgezonden in 2010 met Ben Saunders als winnaar, inmiddels in 180 landen uitgezonden. The Voice Kids was in 2012 voor het eerst in Nederland te zien en kent inmiddels 28 verschillende lokale versies en is wereldwijd ook een groot succes.

Vooral met realityprogramma's waarin onbekende deelnemers op een plek worden afgesloten van de buitenwereld drukte De Mol een stempel op de Nederlandse televisie. In de Gouden Kooi, dat liep van 2006 tot en met 2008, werd een groep kandidaten langdurig in een luxe villa opgesloten. De laatst overgebleven kandidaat kon die villa winnen.

Utopia Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In het programma, dat iedere werkdag te zien is op SBS6, bouwen vijftien mensen een jaar lang aan een nieuwe gemeenschap. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa TV 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.