Nieuws Actueel

Jojanneke hoopt op vervolg van Jojanneke in de prostitutie

Van onze redactie 5 januari 2015

Wat vind je ervan dat je het gezicht van het programma bent? "Het is een persoonlijke zoektocht naar wat zich allemaal afspeelt achter de deur van peeskamers en clubs. Ik dacht vroeger helemaal niet na over prostitutie. Als student ging ik verkleed als prostituee naar het hoerenbal. Voor veel mensen zal gelden dat ze er nooit bij stilstaan. Het idee is om de kijker mee te nemen en bewust te laten worden van de misstanden. We willen met de serie ook politici aanspreken. Ik wil echt proberen verandering te bewerkstelligen. Ik zet me er graag voor in."

Zeker nu je al die verhalen achter de schermen hebt gehoord? "Ik ben geschokt over wat er allemaal nog mis is. Je denkt dat in Nederland alles wel goed geregeld is. En dat we het goed voor elkaar hebben. Maar dat is nog steeds niet zo wat dit onderwerp betreft. Dat is toch wel shocking, 14 jaar na de legalisering van prostitutie."

Welke misstanden wil je als boegbeeld aanpakken? "Er zijn een heleboel punten die me verwonderen, onder meer dat je legaal pooier mag zijn in Nederland. Je mag adverteren op sekssites om vrouwen te ronselen en je bent niet strafbaar als je je 'vriendin' achter het raam zet, zolang ze zegt dat ze het zelf wil. Dat vind ik raar, dat contrasteert enorm. Ik vind ook dat we raamprostitutie echt moeten herzien. Het is iets waar we mee opgegroeid zijn in Nederland en nooit over nadenken. Maar het is natuurlijk heel raar als je vrouwen als vlees achter het raam zet. Vrouwen worden bespuugd, bespot, uitgescholden en vernederd tot op het bot. Ik heb veel vrouwen gesproken die daar psychisch zwaar onder lijden. Dat moet veranderen. Verder is de hulpverlening niet toereikend. Ik heb zoveel verhalen gehoord van meiden die op jonge leeftijd door loverboys misbruikt zijn en in een instelling terecht komen, maar als ze eruit komen vallen ze weer in handen van een andere loverboy of zoeken ze zelf zwaar ongelukkig hun weg naar de prostitutie. Zonder specifieke, zeer gespecialiseerde hulpverlening is het heel moeilijk hier uit te komen."

Kort na de geboorte van je dochtertje Fee vorig jaar ben je gaan draaien. De Wallen zijn toch geen natuurlijke habitat voor een pas bevallen moeder? "Nee, het was zwaar. Zeker omdat je als moeder van een meisje nog meer beseft dat je niet wilt dat je kind daar staat. Ik stapte van een roze wolk elke dag in een totaal andere wolk die veel zwarter van kleur is. Dat is heel contrasterend. Dan besef ik ook dat ik het goed getroffen heb. De ontmoetingen met de vrouwen zetten me aan het denken: Wat zou ik doen als ik mijn kind niet te eten zou kunnen geven? Dat voel je sterker als moeder."

Heb je nog contact met de vrouwen uit de serie? "Ja, ik moest natuurlijk bij ze aankloppen tijdens mijn wandelingen over de Wallen. Je bouwt een band met ze op. Sommige vrouwen ken ik al 2 jaar, die laat je niet los. Het liefst wil ik de vrouwen helpen, maar in de praktijk is dat heel lastig. Ik hoop iets voor ze te kunnen betekenen door contact met ze te houden. Ze leven vaak heel geïsoleerd. Contact hebben is fijn, soms met een sms en soms ga ik bij ze langs voor een kletspraatje."

We kennen je als de brutale PowJanneke bij PowNews, waarna je te zien was in de RTL-programma’s Wat vindt Nederland? en De grote improvisatieshow. Waar ga je straks mee verder? "Ik heb het andere tv-werk met veel plezier gedaan en sluit voor de toekomst niets uit, maar ik ben wel van oorsprong journalist. Dus ik hou ervan journalistiek bezig te zijn. Zeker als het onderwerpen betreft die mij aan het hart gaan. Afgelopen 2 jaar heb ik gemerkt hoe fijn het is om in een onderwerp te duiken. Bij zo’n serie kan je de tijd nemen. Ik wil hier graag een vervolg aan geven, want ik heb niet de illusie dat na 1 serie alle kommer en kwel weg is. Hopelijk kan ik hierop voortborduren."

Jojanneke in de prostitutie wordt in 4 delen van 45 minuten uitgezonden op dinsdag 6, 13, 20 en 27 januari om 22.00 uur bij de EO op NPO 3.