Nieuws Actueel

JOM: 'We maken het samen'

Zonder háár zakt het boeltje als een kaartenhuis in, zegt Natasja Donkers ook zelf in BN/DeStem, maar zonder vrijwilligers zou ze het niet kunnen. "Zéker niet."

Hélène Schenk | Foto: Joyce van Belkom 7 maart 2016

JOM Samen

Donkers is moeder van twee, maar ook moeder van de Jonge Ondernemende Moeders in de wijk Kesteren/Muizenberg (Haagse Beemden). "Zeg maar JOM, want zo jong zijn we niet meer", zegt de inmiddels 40-jarige.

Op 24 februari kregen de moeders bezoek van wethouder Patrick van Lunteren. Die besteedt dit jaar extra aandacht aan bijzondere projecten in buurten en wijken en daarom gaat hij elke maand per fiets op wijkbezoek.

Ontstaan vanuit armoedeJOM is zo'n bijzonder project. Ontstaan vanuit armoede, zogezegd. De welzijnsprofessional, die het buitenspeelproject bij basisschool Olympia (Vlierenbroek) begeleidde, werd wegbezuinigd en buurthuis De Loper sloot.

"Wij waren er ook altijd bij tijdens de buitenspeelactiviteiten, met een aantal vrijwilligers, en we vonden: dat mag niet stoppen!", zegt Donkers. "Kinderen moeten buiten spelen, andere kinderen ontmoeten."

Dus organiseerde ze zelf activiteiten, op het terrein bij Olympia aan de Vlierenbroek. "Vossenjacht, de gezonde picknick, disco en Halloween, onze grootste activiteit met meer dan zeshonderd bezoekers", somt Donkers op.

OntmoetingsruimteDe buurt zag het aan, en viel bij. Wilde óók. En niet alleen de kinderen. Dus moest er een ruimte geregeld worden. Dat mocht geen buurthuis heten, want dat was immers wegbezuinigd. "Dus we noemen het een ontmoetingsruimte", lacht Donkers. JOM mocht eerst een half jaar op proef, toen nog in de nu gesloopte Loper, en sinds april worden van maandag tot en met donderdag diverse ontmoetingen voor allerlei doelgroepen georganiseerd in De Sleutel, een bijgebouw van Olympia. De huur is gratis. Vaste lasten betalen de vrijwilligers uit de opbrengsten uit de kringloopwinkel in De Sleutel. Goederen worden geleverd door de buurt.

Donkers is heel stellig: "Je moet niet je hand ophouden en je afvragen wat de overheid voor je kan doen, nee, je moet zélf bijdragen en inventief zijn. En dat doen we hier, met de vrijwilligers en met de buurt. We doen het met 2.800 euro subsidie in het jaar, omdat we ook zo veel zelf doen. Dat leidt tot cohesie, saamhorigheid, minder eenzaamheid. Kijk, en daar word ik nou blij van."