Nieuws Actueel

Jong ondernemersduo zet bedrijfje 'Bak en Praat' op in Almelo

Van onze redactie 23 oktober 2015

Bak en Praat Emiel Muijderman

De twee vrienden die in Almelo wonen, studeren aan Hogeschool TIO Hengelo (toerisme) waar ze in januari zijn begonnen aan de studierichting Minor Ondernemerschap. Samen met drie andere studenten moesten ze een onderneming opzetten. Toen De Vries en Driessen kennis kregen van de massale eenzaamheid onder ouderen wisten ze dat ze hier een onderneming voor op wilden zetten. En zo ontstond Bak en Praat. De onderneming doet zijn naam eer aan. Senioren kunnen een maaltijd bestellen die door een vrijwilliger wordt gekookt, samen koken kan natuurlijk ook.

SuccesDe Vries: "Daarna eten de vrijwilliger en de oudere samen en kletsen ze achteraf nog wat na met een kopje koffie. Er zit geen tijdslimiet aan de afspraak, na de maaltijd kunnen ze de tijd invullen hoe ze willen." Bak en Praat sloeg aan. Toen de studenten hun Minor Ondernemerschap afsloten gingen Driessen en De Vries door met de onderneming. Het gaat inmiddels zelfs zo goed dat Bak en Praat vanaf januari in het vaste aanbod van de zorggroep Carintreggeland wordt opgenomen. Driessen: "We vinden het heel gaaf dat we zoveel succes boeken met dit project, dat doet echt veel met ons. We weten dat eenzaamheid een heel groot probleem is, dat we hier wat aan kunnen doen vinden we super."

Kookgroepje Behalve het eten met z'n tweetjes bieden de studenten nog twee vormen van 'bakken en praten' aan: een kookgroepje van vier tot tien mensen en een aanschuifdiner voor meer dan tien mensen. Bak en Praat wil op deze manier ouderen de kans geven elkaar te leren kennen. Bij sportvereniging PH kwamen gisteren rond de dertig mensen naar het aanschuifdiner. De Vries: "Deze maaltijden zijn erg betaalbaar. Alleen met een vrijwilliger eten kost 10 euro, voor het kookgroepje vragen we 5 euro per persoon en het aanschuifdiner kost tussen de 10 en 20 euro, omdat we hier luxere maaltijden serveren."

Business Center BorneDe Vries en Driessen zijn gevestigd in het Business Center Borne aan de Grotestraat en bieden hun diensten aan in heel Twente. "We krijgen vooral aanmeldingen uit grotere steden," vertelt Driessen. "Gek genoeg lijken ouderen in deze steden eenzamer te zijn dan senioren in de kleinere dorpen of regio's. Ik denk dat dit komt doordat er daar meer sociale controle is." Het uiteindelijke doel van de studenten? "Als we eenzaamheid voor 100 procent konden bestrijden deden we dat, maar dat is natuurlijk wel moeilijk," zegt De Vries. "Maar als we ook maar 1 procent van de klanten van Carintreggeland kunnen helpen zijn we daar al ontzettend blij mee."

www.bakenpraat.nl, mailen kan naar info@bakenpraat.nl of: 0618444830.

Foto: Emiel Muijderman