Nieuws Actueel

Jonger kind socialer dan grote broer of zus

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4796137

Jongste kinderen hebben interactie met hun broer of zus en kunnen gedrag van hen afkijken. Ook hebben ouders al ervaring met opvoeden wanneer hun jongere kind ter wereld komt, waardoor ze mogelijk meer aandacht besteden aan de sociale ontwikkeling van de jongste. Ook kijken jongste kinderen hoe de oudere kinderen en de ouders met elkaar omgaan.

De onderzoekster bezocht 4 jaar lang 390 gezinnen met 2 kinderen. Aan het begin van het onderzoek waren de oudste kinderen 3 en de jongste 1 jaar oud.

Impulsiviteit Deze bevindingen gelden voor zowel oudste als jongste jongens én meisjes. Waar wel een verschil in zit is in de impulsiviteit van meisjes met een oudere broer. Zij waren op hun derde minder impulsief dan hun oudere broers toen die 3 waren, aldus Van Berkel.

In gezinnen met alleen meisjes of alleen jongens kan imitatie een grotere rol spelen dan in gezinnen met een meisje en een jongen. Maar bij 2 kinderen van hetzelfde geslacht komt het ook eerder voor dat zij zich van elkaar willen onderscheiden.