Nieuws Actueel

Jongeren blowen, roken en drinken minder

Van onze redactie 6 november 2014

Had in 2003 nog 16% van de 12 tot 16-jarigen ooit cannabis gebruikt, vorig jaar was dat nog maar 9%. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor van het Trimbos Instituut die dinsdag is gepubliceerd.

Ook het aantal jongeren dat regelmatig een sigaretje opsteekt, daalt. Tussen 2001 en 2013 daalde het percentage scholieren dat ooit had gerookt van 46 naar 22 procent. Het percentage dagelijkse rokers daalde nog harder: van 13 naar 4%. Lager opgeleide jongeren roken aanmerkelijk vaker dan havoërs en vwo'ers.

Bingedrinken Het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18, lijkt effect te hebben. Sinds 2003 daalt het aantal jongeren dat regelmatig een biertje, wijntje of iets sterkers drinkt. Vorig jaar had minder dan 1/5 (17%) van de twaalfjarigen al eens een glas alcohol gedronken. In 2007 was dat nog meer dan de helft (56 procent). Daar staat wel tegenover dat het aantal 'bingedrinkers' stabiel blijft. Een op de vijf jongeren had in 2013 wel eens 5 of meer glazen alcohol op één avond gedronken in de afgelopen maand.

Party's Onder jongeren en jongvolwassenen die vaak naar festivals, clubs en party's gaat, ligt het cannabisgebruik hoger dan onder andere groepen: vorig jaar had een op de drie in de afgelopen maanden cannabis gebruikt. Dat gebeurde meestal overigens niet op stapavonden. In het uitgaansleven is cannabis juist op z'n retour. Ecstasy is daar veruit de populairste drug.

Wakker geschrokken Voorlichting en preventie hebben voor een cultuuromslag gezorgd, verklaart Margriet van Laar van het Trimbos Instituut. „Bij biologie leren jongeren welke schade alcohol en drugs toebrengen aan het brein dat nog in ontwikkeling is. Daarnaast zijn ouders wakker geschrokken door het verhogen van de alcoholleeftijd.”