Nieuws Actueel

Jongste ondernemer van Tubbergen (18) ziet overal handel in

Van onze redactie 5 november 2015

Henk Berends Emiel Muijderman

„Een schoolganger ben ik nooit echt geweest”, zegt de jonge zakenman in zijn deze week geopende kringloopwinkel De Nieuwe Ronde in Tubbergen. „De praktijk is de beste leermeester.” De fijne kneepjes van het ondernemen kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn vader die vroeger handelde in oud ijzer. „Soms vond ik er niets aan als ik hem moest helpen met het ophalen van oud ijzer op mijn twaalfde. Nu zie ik het nut ervan in. Ook ik ben de handel ingerold.” Berends vertelt dat hij, amper 13 jaar oud, kunstmest in zakken stopte en verkocht langs de kant van de weg. „Alles werd verkocht.” Lachend: „Ik zie overal handel in, ik kan van stront geld maken.”

Eigen bedrijfZijn ouders zeiden altijd al dat ze hun kinderen, Henk en Hans, op hun achttiende een eigen bedrijf wilden geven. „Dat ik er nu twee heb, had ik niet verwacht”, zegt Berends. „Mijn ouders openden in maart van dit jaar Kringloopwinkel De Dollegoor in Almelo. Sinds mijn achttiende verjaardag, 19 september jongstleden, is dat mijn zaak. Daar ben ik meestal, terwijl mijn ouders de winkel in Tubbergen runnen. Mijn broertje Hans is nu 10 en het is de bedoeling dat hij over acht jaar de zaak in Tubbergen op zijn naam krijgt.”

Fouten makenTegen het ondernemerschap zag Berends niet op. Al moet hij bekennen dat er ook wel eens iets misgaat. „Vorige week kocht ik een kastje op waarvan ik vermoedde dat het een apart item was. Helaas bleek het een knakending en werd het voor veel minder geld verkocht.” Zijn ouders geven hem volgens eigen zeggen de gelegenheid om fouten te maken en ervan te leren.

Dat laatste is nodig, want de volgende ambitie heeft hij al. Berends: „Over een jaar of vijf wil ik een veilinghuis openen in Tubbergen. Maar eerst ben ik druk genoeg met de kringloopwinkels.”

Foto: Emiel Muijderman