Nieuws Actueel

Joop’s Broodjes scoort al 40 jaar met 'Broodje Verschrikkelijk'

Van onze redactie 9 april 2015

Joops Broodjes Tjeerd Greebe Theo Putman Frans Nikkels

„Epy Drost was hier kind aan huis”, zegt Theo Putman, die in 2000 de zaak overdeed aan zijn schoonzoon Tjeerd Greebe. Putman komt, net als de eerste eigenaar Joop Lammers, uit de Achterhoek. „Joop had in 1975 al een zaak in Doetinchem. Omdat hij gek was van voetbal, en daardoor ook wel eens in Enschede kwam, besloot hij hier een tweede zaak te beginnen. Hij vroeg of ik hem wilde helpen. Na twee jaar heb ik de zaak overgenomen. Ik wilde wel eens wat van de winst terugzien. Onze kracht was dat we altijd alles vers hadden. Het beleg, maar ook de broodjes.”

Succesnummer

„Ons absolute succesnummer?” Putman twijfelt geen moment. „Een Broodje Verschrikkelijk. Bedacht door Joop. Staat al veertig jaar op de menukaart. Waar dat uit bestaat? Lever, ham, pekelvlees, gehakt, aardappelsalade, ei en cocktailsaus. Zie dat maar eens op één broodje te krijgen. ‘Verschrikkelijk’ lastig.”

Greebe

In 1995 kwam schoonzoon Greebe in de zaak. Vijf jaar lang als hulp. In 2000 nam hij de zaak definitief over. Joop’s Broodjes is altijd een echte broodjeszaak gebleven. Veel heeft Greebe niet in de zaak veranderd. „Heeft vooral met het verwachtingspatroon van de klant te maken. Mensen komen uit de verre omtrek voor een broodje warm vlees, voor onze eigengemaakte erwtensoep en natuurlijk het Broodje Verschrikkelijk. Ik kijk nooit naar collega’s. Soms ben je met een bepaald broodje iets duurder, dan weer goedkoper. Maakt de klant niet veel uit. Die komt voor kwaliteit. Als hij dat het geld waard vindt, dan koopt hij het.”

Foto: Tjeerd Greebe en Theo Putman van Joop's Broodjes. (Frans Nikkels)