Nieuws Actueel

Joop van den Ende: 'Succes is een drug'

Succes is verslavend, aldus theatertycoon Joop van den Ende (Amsterdam, 1942). Hij wil pas stoppen als hij fysiek of mentaal niet meer in staat is om zijn entertainmentbedrijf te leiden. “Ik heb met mijn vrouw besproken dat ze me waarschuwt als het moment komt dat ik niet meer alles op een rijtje heb. Dat moet niet publiekelijk gebeuren.”

Bram de Vrind 16 oktober 2012

Succesjoopvandenende

'Ga niet voor het snelle geld'Joop van den Ende krijgt eredoctoraat

Van den Ende vierde dit jaar weliswaar zijn 70ste verjaardag, maar hij is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij leidt het grootste theaterbedrijf van Europa.Stage Entertainment is actief in 8 landen en heeft 3000 medewerkers, 30 theaters en 600 miljoen euro omzet.

U haalde onlangs in een speech de begrippen passie, doel, plan en focus aan. Zijn dat onderdelen van uw succesformule?

Een succesformule bestaat niet. Als het zo makkelijk was... Ik ken geen succesformule. Ik weet alleen maar wat mij heeft geholpen om succesvol te worden.

Je passie beleven en uitvoeren, dat is belangrijk. Als je aan je carrière begint, moet je eerst nagaan: wat is je doel? Mijn doel was: entertainment brengen voor een groot publiek.

En als je de begrippen 'passie' en 'doel' bij elkaar brengt, dan moet je met een plan komen. Ik noem dat mijn masterplan. Vervolgens moet je focus houden.

Is dat u altijd goed vergaan?

Nee. Met John de Mol maakte ik een masterplan voor Endemol, maar de focus was niet goed. We gingen tv-producties maken in Scandinavië en Portugal. Terwijl veruit de meeste reclame-inkomsten kwamen uit de vijf grootste Europese landen. Toen hebben we gezegd: we moeten daar eerst nummer 1, 2 of 3 worden.

Passie, een doel, plan en focus. Als je dat niet hebt, kom je nergens.

Wat is voor u de grootste bedreiging van succes?

De moeilijkheid van dit soort vragen is dat je ze niet met een ding kunt beantwoorden. Niet dat ik ze niet goed vind, maar dat is de moeilijkheid. Bedreigingen door succes zijn ijdelheid, ego. Dat je jezelf belangrijker gaat vinden dan het doel. Focus, maar dan ga je alweer naar hoe je het bedrijf gaat runnen. Geloven in je product. De juiste mensen om je heen vergaren. Dus het is een lijst met dingen.

U vindt het dus lastig om er een begrip uit te pakken.

Dat kan niet. Het is leuk, makkelijk, het klinkt lekker, maar dat is het niet.

Is succes ook onverbiddelijk zijn?

Eén van de uitwassen van succes is dat het verslavend is. Dat het als een drug werkt, dat je wegdroomt in het succes. En dat je bij je volgende beslissing niet voldoende kritisch nadenkt. Want succes is heerlijk, niet voor geld te maken.

Je moet dus soms heel kritisch zijn om het succes te evenaren?

Kijk, je kan opeens zoveel succes hebben dat je daar nooit meer overheen komt. Dan ben je enorm de pineut. Ik heb dat gelukkig niet. Ik ben steeds gegroeid, ik ben steeds beter geworden. Dat klinkt zo pedant, maar ik heb mezelf geïnnoveerd. Ik doe iedere dag mijn best. De mensen om mij heen ook. Ik wil het morgen weer beter doen.

Vindt u het moeilijk om afscheid te nemen van het succes?

Wat ik zei: het is verslavend. Dus het is heel moeilijk om te zeggen: 'ik wil dat succes niet meer'. Maar uiteindelijk word je ouder en kom je met die rollator of rolstoel aanzetten en dan is het voorbij hoor.

Wacht u op dat moment?

Ik heb besproken met mijn vrouw dat ze me probeert te waarschuwen als het moment komt dat ik niet meer alles op een rijtje heb. Dat moet niet publiekelijk gebeuren.

Dat gaat dus eigenlijk vrij ver. U wilt het zo lang mogelijk vasthouden?

Een ondernemer heeft geen pensioen. Je bent een ondernemer en dat blijf je je hele leven lang, tot aan je dood.